Ideje za domPratika

Zelenjavni vrt na balkonu

Svetuje in piše: Karin Musar, magistra inžinirka hortikulture

Prihajajo prazniki in z njimi tudi malo več prostega časa. Nočne temperature se postopoma dvigujejo, zato je pravi čas, da si uredimo balkone in terase. Tisti, ki nimajo vrta, pa si želijo vsaj malo domače zelenjave in imajo balkon ali teraso si lahko zasadijo nekaj koritov, loncev ali postavijo balkonske visoke grede. Seveda s tem ne bomo pridelali ozimnice, bomo pa imeli vedno pri roki sveža zelišča, solato, redkvico, poleti tudi paradižnik, papriko,…

BeFunky photo 2 1

Ni pomembno kakšen lonec ali korito izberemo, najbolj pomembno je, da ima na dnu odprtine, za odtekanje vode. Dno korita pokrijemo s kamenjem, peskom ali propustnim materialom, nato nasujemo prst. Prst naj bo lahka in zračna, z dobro sposobnostjo zadrževanja vlage. Med prst lahko zamešamo tudi nekaj komposta. Za zelišča lahko izberemo nižje posode do 25cm globoke, medtem ko ostale vrtnine potrebujejo globino posode vsaj 30cm in več. Če izberemo za sajenje korita, je smiselno, da kupimo korita z vodno rezervo, saj nam omogočajo manj zalivanja. Če imamo dovolj prostora lahko kupimo tudi balkonske visoke grede. Tudi pri visokih gredah dno napolnimo s propustnim materialom, nato napolnimo s prstjo.

image

Večina vrtnin ima raje sonce kot senco, zato je dobro, da posode postavimo na bolj sončno lego, če je to le mogoče. Tiste bolj senčne lege pa porabimo za listno zelenjavo, kot so solata, špinača, listni peteršilj ali za cvetoče rastline, da malo popestrimo prostor. 

Če so posode pod streho, je precej manj težav z rastlinskimi boleznimi, tudi po nalivih ni potrebno odlivati odvečne vode. Pri vrtnarjenju v posodah je pomembno, da redno zalivamo, na tistih bolj sončnih legah v poletnem času tudi 2x na dan. Rastline je potrebno občasno zaliti tudi z gnojili za vrtnine. Z gnojenjem ne smemo pretiravati, ker imajo korenine v posodi manj prostora in manj prsti. Plodovke v času bujne rasti dognojujemo s kalijem, za bolj zdrave plodove. najbolje je če zalivamo v jutranjih urah in pri tem pazimo, da ne zalivamo po listih.

KATERE VRTNINE GOJITI NA BALKONU?

Na balkonu lahko vzgajamo skoraj vse vrtnine, predvsem je pomembno, koliko imamo prostora in kakšne posode izberemo. 

  • V okrogle nižje posode lahko sadimo zelišča, kot so peteršilj, bazilika, koper, zelena, timijan…
  • V nekoliko večje posode sadimo blitvo, nizek fižol, čebulo, solato skupaj z rdečo redkvico.
  • Posode, ki so postavljene na okenskih policah lahko zasadimo s kapucinko, ki raste viseče v kombinaciji z jajčevcem ali blitvo. 

Na balkonu uspeva tudi paradižnik. Lahko izberemo pritlikave sorte paradižnika, ki ostanejo nizke, ali visok paradižnik, ki je lahko kot obešanka ali pokončne rasti. Izbrati moramo sorto s plodovi, velikosti do grapola, to je nekaj cm premera. Najbolj odporni paradižniki so češnjevi ali datljevi. Paradižnike je potrebno saditi v nekoliko večje posode, globoke vsaj 30cm in premera 50cm. Poleg paradižnika lahko posadimo baziliko, solato, žajbelj, timijan ali ognjič. 

V večje posode ali korita lahko sadimo tudi papriko in feferone. Za lepši izgled, lahko izberemo paprike različnih barv (rdeče, rumene, zelene, vijolične). 

V posodah dobro uspeva tudi listni ohrovt, h kateremu posadimo nizek fižol, por, kamilico ali origano. Ohrovt ostane v posodah čisto do jeseni, obiramo spodnje liste in spodbujamo rast v višino.

Najbolj enostavna za gojenje je solata, ki dobro uspeva v kombinaciji z rdečo redkvijo ali čebulo. 

Poleg zelenjave v posodah lahko gojimo tudi jagode, najbolje je da posadimo skupaj več sort, ki cvetijo v beli, roza ali rdeči barvi. Sadimo 3 sadike v lonec premera 50 cm ali v korito. Med jagode posadimo česen ali drobnjak, za visečo rastlino pa lahko izberemo novozelandsko špinačo. Pri jagodah dolge živice sproti odstranjujemo, da ne črpajo preveč energije matični rastlini. 

Za vzgojo rastlin na balkonu je možnih ogromno kombinacij, zato si lahko naredite zasaditev čisto po svoje. Upoštevajte le velikost rastlin in njihove potrebe po svetlobi in vodi. 

image 2

Primeri zasaditev balkonskih visokih gred velikosti 60cm x 40cm:

image 3

Pa naj dobro uspev!

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button