Site icon Upokojen.si

PARADIŽNIKOVA JUHA

Aroma, sočnost in okus – vse to so odlike paradižnikov, ki zorijo na naših vrtovih. Lahko si jih privoščimo v juhi, solati ali omaki, jih kuhamo, pečemo na žaru, polnimo, vlagamo. Vedno nas navdušijo in preskrbijo z veliko vitamini, mineralnimi snovmi ter res malo kalorijami. 

SESTAVINE:

PRIPRAVA:

Operemo paradižnike in jih za nekaj minut postavimo v vrelo vodo, da se zmehčajo.

Nato vodo odlijemo, paradižnike ohladimo, jih olupimo in jih na drobno sesekljamo. Čebulo olupimo, operemo in narežemo na čim tanjše kolobarje.

V kozici razpustimo maslo in na njem pet minut počasi pražimo čebulo, da se razpusti, a ne porumeni. Na čebulo stresemo paradižnik in vse skupaj dušimo 15 minut. Medtem krompir operemo, olupimo in narežemo na koščke.

Juho rahlo začinimo s poprom in soljo. Prilijemo sedem decilitrov vode, dodamo narezan krompir in vse skupaj zavremo ter kuhamo na zmernem ognju 20 minut. Juho s paličnim mešalnikom zmešamo in še enkrat na hitro zavremo. Dodamo smetano, odstavimo in serviramo v krožnike. Po vrhu potresemo s sesekljano baziliko.

Exit mobile version