Pratika

Boj proti ušem

Kaj je hujšega, kot da pridno skrbite za svoj vrt ali pa rože in potem vam vse pokvarijo uši? Vsak pozna kar nekaj načinov, kako se boriti proti ušem, tu pa sta dva recepta, ki vam morda prav prideta!

images

Odrasla uš je zelo majhna – 0,5-2 milimetra. Danes obstaja okoli 4000 vrst kmetijskih listnih uši, ki se lahko razlikujejo po zunanjih značilnostih. Če govorimo o sadnih drevesih in okrasnih rastlinah, vključno z vrtnicami in krizantemami, potem jih najpogosteje prizadenejo zelene listne uši. Po drugi strani so fižolovi korneti izpostavljeni črnim listnim uši. Čeprav jih je enostavno ubiti, samo zdrobimo jih, pa to postane nemogoče, ko napadejo rasline, saj tam ni zgolj ena uš ampak na tisoče le teh.

Kaj saditi v okolici napadenih rastlin? 
Žajbelj, kapucinko, sivko in ožepek. Proti ušem na fižolu in bobu pa poleg omenjenih vrtnin sadimo/sejemo šetraj. Kapucinko še posebej posejemo pod sadno drevje, saj se listne uši raje naselijo na kapucinkah kot pa na sadnem drevju.

DVA NARAVNA RECEPTA:
Organski pripravek s paradižnikovimi listi

Rastlina paradižnika vsebuje alkaloide – alkaloidi se nahajajo v samem središču paradižnikovih listov. S tem ko odrežemo list iz paradižnikovega stebla, se iz njega sprostijo alkaloidi. Ko paradižnikove liste namočimo v vodo, doboimo močan pripravek za boj proti listnim ušem.

Kaj potrebujemo za pripravek s paradižnikovimi listi?

• 20-40 gramov paradižnikovih listov

• Cedilo

• 200 ml vode

• Razpršilko

Za domač sprej, namočimo paradižnikove liste v vodo in jih v vodi pustimo čez noč. Naslednji dan jih s pomočjo cedila, odcedimo in tekočino prelijemo v razpršilko.

Organski pripravek s česnom

Česen se za boj s škodljivci, uporablja že vrsto let. Česen namreč vsebuje v sebi žveplo, naravni fungicid in deluje antibakterijsko.

Kaj potrebujemo za pripravek s česnom?

• 3-4 stroke česna,

• Cedilo,

• Olje,

• Razpršilko,

• Vodo.

Za pripravo spreja, na drobno nasekljamo stroke česna in jih namočimo v 2 čajni žlički olja. Pripravek pustimo počivati 24 ur. Po 24-ih urah ga odcedimo in ga dodamo v 400 ml vode.

Poškropite ga po delu rastline, ki je napadena z ušmi. 

mszyce na kwiatach balkonowych
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button