Pratika

Danes goduje ….Sv. Lovrenc O´Toole

Sv. Lovrec O´Toole je bil škof. Živel in deloval je v 12. stoletju.

Oče je desetletnega Lovrenca poslal za talca kralju Dermotu v Leinstru. Tam so z njim grdo ravnali, zato ga je dal v varstvo opatu v Glendaloughu. Ta ga je vpeljal v cerkvene zadeve in bogoslužje in še zelo mlad je postal opat v tem samostanu.

Cerkev je bila takrat odvisna od milosti in nemilosti med seboj vojskujočih se kraljev, tako da je moral v dogajanja na zelenem otoku poseči angleški kralj Henrik II. Za to ga je pooblastil papež Hadrijan IV., Anglež po rodu, s slovito bulo Laudabiliter. Ta mu je prisodila pravico, da osvoji Irsko, razširi cerkvene meje, prinese nevednim in neizobraženim narodom znanje vere in na Gospodovi njivi iztrebi plevel hudobije.

Tako se je Henrik II. leta 1171 izkrcal na Irskem in si kmalu podvrgel poglavarje. Za naslednje leto je sklical sinodo irske Cerkve, ki je izdala veliko reformnih predpisov. Na sinodi so tudi priznali vrhovno oblast angleškega kralja nad deželo in vse sklepe predložili papežu Aleksandru III. v potrditev. Lovrenc je bil že deset let prej posvečen v škofa. Po sinodi so začeli temeljito izvajati reformo.

Kaže pa, da je Lovrenc O’Toole pri vseh teh pogajanjih in dogovarjanjih igral pomembno vlogo mirovnega posredovalca. Leta 1179 se je udeležil z nekaterimi drugimi irskimi škofi tretjega lateranskega koncila. Na papeža Aleksandra III. je naredil takšen vtis, da ga je ta določil za svojega odposlanca na Irskem. Vendar se zdi, da je po vrnitvi pretiraval v uveljavljanju papeških pooblastil. Po sporu s Henrikom II. je bil izgnan.


Umrl je 14. novembra 1180 v opatiji Eu v Normandiji. Na ta dan tudi goduje.

wexford church of the immaculate conception south aisle window saint laurentius o toole detail 2010 09 29 e1605346982604
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button