Pratika

Danes goduje Sveta Matilda

Ne pozabite danes voščiti za god vsem, katerim je zavetnica Sv Matilda. Danes tako praznuje Matilda, Matilde, Tilči, Tilda, Tilka, Tilika, Mehtilda

matilda 2016 11 19

O svetnici:

Rodila se je leta 1241 v Hackebornu v Nemčiji. Matilda, ki jo je izšolala sestra Jedrt, je postala voditeljica samostanske šole v Helfti. Sosestre so si zapisovale njena mistična doživetja, brez da bi Matilda to vedela ,no pozneje pa jim je Matilda to tudi dovolila. Zapisi so zbrani v “Liber specialis gratiae” – Knjiga posebne milosti.

Matilda je že kot otrok želela slediti svoji starejši sestri Gertrudi v samostan, tako da staršem ni preostalo drugega, kot da so ji jo zaupali v varstvo in vzgojo. Matilda spada, skupaj s svojo sestro in bl. Matildo iz Magdeburga, med tri velike mistikinje v evropski duhovnosti. Poleg videnj in mističnih izkušenj zavzema pri njej osrednje mesto molitev in češčenje Jezusovega srca, saj je pri njem našla največjo moč za prenašanje številnih križev. Tako je s svojim zaupanjem, češčenjem in molitvami pripravljala »pot« poznejšemu češčenju Jezusovega in Marijinega srca.

Zavetnica: Za svojo priprošnjico jo imajo slepi.

Še zanimivost: Uradno ni bila nikoli razglašena za svetnico, a so jo kmalu po smrti začeli kot svetnico častiti v benediktinskih in cistercijanskih samostanih. Cerkev je to češčenje priznala.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button