Pratika

Spoznavajmo naravo

Sivi muhar ( Muscicapa striata) je ptica selivka iz družine muharjev. Sivi muhar je majhna, pretežno gozdna ptica pevka. Najpogosteje ga vidimo vzravnano sedečega na plotu ali suhi veji, od koder se zaganja za žuželkami in nato spet seda na staro prežo ali v njeno bližino.

Muscicapa striata 1 Martin Mecnarowski

Sivi muhar je ptica vrabčje velikosti, ki se hrani z žuželkami. V dolžino odrasla ptica meri do 14 cm, tehta pa 15 – 20 g. Razpon peruti je do 24 cm.

Gnezdi na policah, žlebovih, drevju ali v zapuščenih lastovičjih gnezdih. Na leto ima 1–2 legli, samice pa naenkrat izležejo 3–7 jajc. Mladiči so gnezdomci.

eno do dve legli, v leglu je 4 do 6 jajc. Med malimi pticami pevkami ima sivi muhar eno izrazito posebnost in to je, da takoj prepozna od kukavice podtaknjeno jajce. Domneva se, da je bil sivi muhar v preteklosti redna žrtev kukavičjega parazitizma, vendar se je najverjetneje sčasoma naučil prepoznavati podtaknjeno jajce in ga zavreči. Biologi opažajo, da so ptice pevke katerim kukavica podtika svoja jajca, na različnih stopnjah prepoznavanja kukavičjih jajc. To napeljuje na domnevo, da se gostitelji sčasoma naučijo prepoznati podtaknjena kukavičja jajca in da je sivi muhar prvi, ki mu je uspelo premagati kukavico.

V Sloveniji predvidoma gnezdi med 25.000 in 40.000 parov.

Red White Birdhouse Craft Art Business Etsy Big Banner 2048x512 1
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button