Pratika

Spoznavajmo naravo

Pivka ali siva žolna ( Picus canus) je ptič iz družine žoln, ki živi tudi v Sloveniji.

Grey headed Woodpecker

Pivko je na prvi pogled podobna svoji bližnji sorodnici zeleni žolni, od katere se loči predvsem po manjši naglavni rdeči kroni pri samcih. Od zelene žolne ima tudi krajši vrat, tanjši kljun in nekoliko bolj okroglo glavo. Po zgornjem delu telesa je pivka olivno zelene barve, spodnji del je svetlo siv, zgornja stran repa pa je rumena. Letalna peresa so črna z belimi pokončnimi progami. Glava je siva s črnimi, brkam podobnimi lisami po licih, tudi okoli oči ima črno liso. V dolžino zraste med 25 in 28 cm, tehta pa med 130 in 180 grami.Pivka na deblu drevesaPicus canus

Pivka se zadržuje v listnatih in mešanih gozdovih. Spomladi samec teritorij označuje z bobnanjem, ki traja dve sekundi. Gnezdi od maja do junija, samice pa v gnezdo odložijo od 5 do 10 jajc. Mladiči se izvalijo po 15 do 17 dneh, za vzgojo pa skrbita oba starša. Mladiči se speljejo po štirih tednih.

V poletnem času se pivka hrani z ličinkami in žuželkami, pozimi pa predvsem s semeni. Pogosto obiskuje ptičje hranilnice, kjer pogosto kljuva tudi nastavljeno maščobno pičo.

Za gnezdenje uporablja debelejše drevo, v katerega si sama izteše duplo, ki ga pozimi uporablja tudi za prenočevanje. Pri nas je pivka v gozdovih splošno razširjena in pogosta celoletna vrsta.

Red White Birdhouse Craft Art Business Etsy Big Banner
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button