Pratika

Spoznavajmo naravo: Lesna sova

Lesna sova (Strix aluco) je vrsta nočnih ptic iz družine sov.

lesna sova dare fekonja.resized

Lesna sova je srednje velika sova, ki zraste od 37–43 cm in ima razpon peruti med 96–104 cm. Ima veliko glavo z velikimi, rjavimi očmi, ki so odlično prilagojene gledanju v popolni temi. Ta sova naj bi imela najboljši nočni vid med vsemi pticami, saj je v njeni mrežnici več kot 56.000 receptorjev za svetlobo na kvadratni milimeter.

Po celem telesu prevladujejo rjavi odtenki, ki se vzorčasto prelivajo od svetlih do temnih tonov. Oglaša se v mraku in ponoči z značilnimi klici. Najbolj pogost skovik je kuvit, samci pa se med parjenjem oglašajo z zamolklim »huh-hu« in čez nekaj sekund trepetajoče »hu-u-u-u-u-u«. Ti klici so eni najbolj pogostih v naših gozdovih in so postali sinonim za sovje oglašanje

Lesna sova je razširjena po celi zahodni Evropi do zahodne Sibirije ter po severozahodni Afriki. Živi v iglastih in listnatih gozdovih ter v sadovnjakih, predvsem tam, kjer je veliko starih dreves.

Lovi ponoči in se hrani pretežno z mišmi in drugimi majhnimi glodavci, redkeje pa tudi z manjšimi pticami, žabami, deževniki in žuželkami.

Gnezdi v drevesnih duplih od februarja do junija. Gnezda si ne spleta. Mladiči začno hitro zapuščati gnezdo in takrat lahko, čeprav še ne letijo, poskačejo na tla. Če takšnega mladiča najdemo, ga pustimo pri miru, saj ga starša še vedno hranita.

Red White Birdhouse Craft Art Business Etsy Big Banner
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button