Zanimivosti

Rekord: francoski proizvajalci šampanjca slavijo

Prodaja šampanjca je lani dosegla rekordnih 5,5 milijarde evrov. Povpraševanje se je kljub koronskim ukrepom, ki so omejili delovanje restavracij in barov, povečalo, je ta teden sporočilo francosko združenje proizvajalcev šampanjca.

Lani so prodali okoli 322 milijonov steklenic šampanjca. To je 32 odstotkov več kot leto pred tem, ko je prodaja zaradi zaprtja po svetu, ki ga je povzročila pandemija covida-19, upadla za 20 odstotkov.

Na francoskem trgu se je prodaja povečala za 25 odstotkov na 142 milijona prodanih steklenic, kar pomeni, da so dosegli rezultate iz predkoronskega leta 2019. Izvozili pa so rekordnih 180 milijonov steklenic, pri čemer je bilo posebej močno povpraševanje v angleško govorečih državah.

Vinograde v Franciji je sicer spomladi prizadela pozeba, poleti pa dež, kar je zmanjšalo pridelek po državi. Imajo pa proizvajalci šampanjca tradicionalno v svojih kleteh shranjeno številčno zalogo steklenic, s čimer zagotavljajo redno letno dobavo.

Zanimivosti o šampanjcu:

Po evropskih pravilih se lahko ime šampanjec uporablja samo za penine iz francoske pokrajine Šampanja, kjer so v 3. stoletju gojili grozdje. Tam proizvedena vina so imela eno zelo neprijetno težnjo k sekundarni fermentaciji v sodih, ki so včasih eksplodirale, zaradi česar so vino iz Šampanjca imenovali “hudičevo”.

Francoski benediktinski menih iz opatije Hauteville Pierre Perignon, ki je živel v 17. stoletju, je izumil kombinacijo sokov različnih sort grozdja in začel točiti vino v steklenice z zamaški iz lubja hrasta plute, kar je omogočilo zadrževanje ogljikov dioksid, ki je prej razstrelil sode.

Leta 1800 je farmacevt François iz Chalona izumil sodobno stekleničko, ki upošteva tudi debelino in obliko, ne le barve stekla.

Vinar Victor Lambert je leta 1874 razvil tehnologijo fermentacije, ki vinsko kislino pretvori v mlečno kislino. Zahvaljujoč temu se je pojavil brut – zelo suh šampanjec, ki je kmalu postal najbolj priljubljena sorta na svetu.

V skladu z Madridsko pogodbo (1891) ima samo penina, pridelana v Franciji v provinci Champagne, pravico nositi patentirano ime – “Champagne”.

Glede na vsebnost sladkorja ločimo šampanjec: brut (do 0, 3%), najbolj suh (0, 8%), suh (3%), polsuh (5%), polsladki (8%), sladek (10 %). Ustekleničen šampanjec ima oznako “starano”.

Povprečna steklenica šampanjca “vsebuje” približno 250 milijonov mehurčkov. Menijo, da v kozarcu dobrega šampanjca mehurčki nastanejo v 10-20 urah po odprtju steklenice.

Tradicijo polivanja šampanjca po zmagovalcih tekmovanja je izumil dirkač Dan Garney. Ta je leta 1967, ko je postal zmagovalec serije avtomobilskih dirk, odprl steklenico, ki mu je bila predstavljena v srcih, in naredil fontano te pijače.

Leta 1965 je Piper-Heidsieck ustvarila največjo steklenico šampanjca na svetu – 1 m 82 cm, natanko toliko kot ameriški filmski igralec Rex Harrison. Steklenica je bila namenjena proslavi Harrisonovega oskarja za vlogo v filmu Moja lepa dama.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button