Zdravje

Imate želodčne težave in težave z zgago?

Refluksna bolezen požiralnika spada med pogostejše zdravstvene tegobe sodobnega časa. Zanjo je značilno vračanje želodčne ali dvanajstnikove vsebine v požiralnik. Številne raziskave kažejo, da je bolnikov s to boleznijo vedno več, medtem ko število obolelih z ulkusno boleznijo ne narašča.

images 7

Kaj je gastroezofagealna refluksna bolezen ali GERB?

GERB je bolezen, ki nastane zaradi vračanja želodčne vsebine v požiralnik. Vzrok je nepravilno delovanje spodnje mišice zapiralke požiralnika. Ko se ta mišica odpre, spusti hrano iz požiralnika v želodec; ko se zapre, pa prepreči vračanje kisle želodčne vsebine nazaj v požiralnik, kar imenujemo gastroezofagealni refluks (GE refluks).

GE refluks je do določene mere normalen pojav, če gre za kratkotrajne epizode, ki ne povzročajo posebnih težav in jih občasno občuti vsak človek. Kadar se ob pogostih in dolgotrajnejših epizodah GE refluksa pojavijo težave ali s pregledom (ezofagogastroduodenoskopija) ugotovimo poškodbo sluznice požiralnika zaradi refluksa, govorimo o GERB-u. GERB je pogosta bolezen. Ocenjujejo, da ima v zahodnem svetu težave z GERB-om kar 10–20 % ljudi.

Nekaj dejstev o zgagi

Je drugi najpogostejši vzrok za nespečnost.

Pri 80 % bolnikov se pojavlja ponoči.

Kar 94 % bolnikov jo povezuje z določeno hrano.

Zgaga – bolje preprečiti kot zdraviti: Kaj pomaga proti zgagi?

Velikokrat vam bo pomagalo že, če jih jeste manj pogosto ali v manjših količinah. Količina zaužite hrane je gotovo še en dejavnik, ki vpliva na zgago. Če kaj, bosta zmanjšana količina kalorij na krožniku in opustitev pozne večerje zagotovo ugodno vplivali na želodec. Zlato pravilo je, da vsaj tri ure pred spanjem ne jemo.

1. Soda bikarbona

Polovico ali tudi kar celo čajno žličko sode bikarbone zmešate s kozarcem vode in to spijete. Pomaga, ker je bazična. To pa nevtralizira želodčno kislino, ki je zašla v požiralnik. A ne uživajte je preredno. Če pretiravate, lahko začne povzročati slabosti.

2. Ingverjev čaj

Naredite ga iz svežega ingverja, ki ga nastrgate ali narežete na kolute. Ingverjev čaj pomaga prav pri vseh težavah z želodcem. Da bi preprečili zgago, si ga lahko privoščite pred obrokom, saj bo preprečil, da bi vam kislina nagajala. Poleg tega bo pomiril želodec.

3. Dvignjeno vzglavje

Zgaga pogosto muči ponoči oziroma ko ležemo v posteljo. Takrat mnogo lažje želodčna kislina prodre v požiralnik, kar povzroči občutek pekočine, zaradi katerega potem ne moremo spati. Da bi želodčni kislini otežili delo, lezite z dvignjenim vzglavjem. Nekaj podložite pod vzglavnik in poskušajte zaspati na hrbtu.

Nekatera živila in pijače lahko pri nekaterih ljudeh sprožijo zgago:

Začinjena hrana

Čebula

Izdelki iz agrumov

Izdelki iz paradižnika, kot je kečap

Mastna ali ocvrta hrana

Poprova meta

Čokolada

Alkohol, gazirane pijače, kava ali druge kofeinske pijače

Veliki ali mastni obroki

BeFunky sample 57
Dvignite si vzglavje v postelji in zaspite na hrbtu

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button