Zdravje

MOŽGANSKA KAP

Vsak drugi torek v maju obeležujemo evropski dan osveščanja o možganski kapi. Možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrti pri nas. Vsako leto zabeležimo več kot 4.000 primerov možganske kapi, kar je več kot 10 dnevno. 

BeFunky sample 58

Približno 30% ljudi utrpi možgansko kap v aktivnem delovnem obdobju. 40% bolnikov ima po možganski kapi zmerne, 15-30% hujše težave pri funkcioniranju, več kot polovica jih potrebuje pomoč pri izvajanju najbolj osnovnih dnevnih aktivnosti.


Najpomembnejša preventiva pred nastankom možganske kapi je zdrav način življenja, ki naj se začne čim bolj zgodaj v življenju posameznika: ne kaditi, znati se moramo sproščati in omiliti stres, vzdrževati ustrezno telesno težo, vsak dan se vsaj 30 minut gibati, jesti več sadja in zelenjave, omejiti vnos soli, maščob in sladkorja.

OKREVANJE PO MOŽGANSKI KAPI: 
Izidi zdravljenja po možganski kapi so boljši, če so bolniki v akutnem in subakutnem obdobju bolezni deležni dobro organizirane rehabilitacije.

Za pravočasno zdravljenje je treba prepoznati znake možganske kapi. Najbolj preprosto in zanesljivo prepoznamo znake kapi s pomočjo besede GROM:

Neutral White Palette Beauty Blog YouTube Channel Art 2

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button