Ideje za domPratika

Čas po ledenih možeh je čas za sajenje paradižnika

Svetuje in piše: Karin Musar, magistra inžinirka hortikulture

Vstopili smo v mesec maj, mesec ko imamo na vrtovih največ dela. Vse grede, ki so do sedaj ostajale nezapolnjene, bomo v tem mesecu zasadili, prav tako pa bomo pobirali že prve pridelke kot so solata, rukola, kreša, rdeča redkvica in nekatera zelišča.

V  tem tednu od  srede 11. 5. pa do nedelje 15.5. so ledeni možje. Ljudsko izročilo pravi, da »po svetemu Servatu ni mraza se bati«, kar pomeni, da je čas za sajenje plodovk- paradižnika in paprike, saj ni več skrbi za nizke temperature. Prav tako pa je pravi čas tudi za fižol in ostale vrtnine, ki jih še niste uspeli posaditi.

BeFunky photo 8

PRIPRAVA GREDICE  IN SAJENJE PARADIŽNIKA

Gredo dobro prerahljamo in pognojimo z organskim gnojilom, lahko je to konjski, hlevski gnoj ali drugo organsko gnojilo. Najbolje je, če je organskemu gnojilu dodan tudi kalcij, ki ga paradižnik potrebuje za zdrave plodove. 

Če smo vzgojili sadike paradižnika doma, je pravi čas, da jih začnemo utrjevati. Utrjevanje sadik pomeni, da jih postopoma privajamo na zunanjo svetlobo, temperaturo in veter. Najbolje je, da prvi dan sadike postavimo v zavetrno lego, kjer je zelo malo sonca in prekrijemo z vrtno pokrivalko. Vse naslednje dni jih postopoma izpostavljamo močnejši svetlobi in jih tako pripravimo za saditev na grede.

V primeru, da sadike kupimo, je dobro, da izberemo sadike, ki imajo steblo v debelini svinčnika, so visoke približno 20 cm, in so brez cvetov. Če sadike cvetijo, cvetove odstranimo, saj tako zagotovimo boljši razvoj sadike in koreninskega sistema. 

Sadike paradižnika sadimo globje kot so rasle v lončku, približno do prvih listov globoko. V primeru, da smo izbrali cepljene sadike pa je pri sajenju  pomembno, da je cepljeno mesto vsaj 1cm nad zemljo.

Sadike sadimo na sončno toplo lego. Upoštevati moramo kolobar, da se izognemo boleznim to pomeni, da na istem mestu vsaj tri leta ni smel rasti krompir, paprika, jajčevec ali paradižnik.

Paradižnik sadimo v vrsti 50cm narazen in med vrsto vsaj 70cm. Pred sajenjem moramo postaviti oporo, da kasneje ne poškodujemo korenin. Če izberemo grmičaste, nizke sorte, pa opore ne potrebujemo. Če imate možnost, je najbolje, da naredite tudi streho in s tem zmanjšate možnost bolezni.

BeFunky photo 6

NEGA PARADIŽNIKA

Po sajenju paradižnika je potrebno redno tedensko zalivanje. Zalivamo dvakrat, v suši največ trikrat tedensko. Paradižnika ne zalivamo vsak dan, saj s tem povečujemo možnost izbruha bolezni. Zalivanje je potrebno opraviti do 10.00 ure zjutraj ali po 18.00 zvečer in pri tem paziti, da ne zmočimo listov. Dobro je, če paradižniku pripravimo zastirko, saj se s tem zmanjša izhlapevanje vode in tudi hranil.

Tri tedne po sajenju sadik je potrebno pričeti z dognojevanjem sadike in nato ponavljati vsake 14 dni. Najbolje je, da za gnojenje izberemo namensko gnojilo za paradižnik, ki ga lahko dodajamo pri zalivanju ali nanašamo foliarno. Pri gnojenju ju pomembno, da se držimo predpisanih količin gnojila, da sadik ne pregnojimo, saj postanejo neodporne in še hitreje zbolijo. Če se držimo pravih količin in gnojenje opravljamo redno, s tem povečamo odpornost rastlin in zmanjšamo možnost za bolezni paradižnika.

Med samo rastjo je potrebno sadike vezati ob oporo, da ne pride do lomljena. Visokim sortam je med rastjo potrebno odstranjevati zalistnike. Zalistniki so poganjki, ki se pojavijo med steblom paradižnika in vejo, če te poganjke pustimo, da zrastejo se bodo spremenili v novo steblo z vejami listi in cvetovi, kar pomeni, da bo imela sadika paradižnika več vrhov. Če zalistnike pustimo, bomo res imeli več plodov, vendar bodo plodovi veliko manjši, rastlina bo postala nestabilna, manj zračna in bolj dovzetna za bolezni. Zalistnike je potrebno začeti odstranjevati čim prej, manjši kot je zalistnik lažje ga odstranimo. Večje zalistnike je priporočljivo odstranjevati z nožem in pri tem paziti, da ne poškodujemo rastline. Zalistnike je potrebno odstranjevati sproti in čim bolj pogosto. 

BeFunky photo 9 1

Plodove paradižnika obiramo v suhem vremeni, najbolje zjutraj vsak drugi dan ali trikrat tedensko. Paradižnik primemo in nežno zasukamo ali pa ga obiramo s škarjami, da ne zatrgamo stebla. 

Naj vam paradižniki dobro uspevajo!

Vaša Karin Musar

BeFunky photo 7 scaled
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button