Ideje za domPratika

Enostavni nasveti, da bomo imeli kaj na vrtu

Svetuje in piše Karin Musar, magister inžinir hortikulture

Stopili smo že v drugi teden marca. Kljub nizkim temperaturam, ki so za naravo zelo dobrodošle, se že pričenja delo za vrtičkarje. V začetku marca je čas za pripravo vzgoje sadik. Če v februarju nismo uspeli posejati plodovk, predvsem paprike, paradižnika in jajčevcev, to še lahko naredimo sedaj. V mesecu marcu lahko za vzgojo sadik sejemo tudi zeleno, petršilj in baziliko.  

mojdom picture 3616 save seeds naslov

Vsi tisti, ki imate rastlinjake je čas za setev zgodnih solat. Prav tako lahko sejete rdečo redkev, korenje, blitvo in špinačo. Sadite čebulo in spomladanski česen. Čas je primeren tudi za bob in grah. 

Na vrtu pa je pomembno, da so tla tudi ponoči ogreta na 5°C. Trenutno v večjem delu države talne temperature še ne dosegajo takšne temperature. Kljub nizkim temperaturam tal pa je čas primeren za rahlanje in pripravo gred. V tem času si lahko vso zemljo prerahljamo, pognojimo z organskimi ali minralnimi gnojili in pripravimo zasnovo vrta. 

dobro jutro sonce berilo 3 razred osnovne sole 1991 slika 2254918 6

Ko se bo temperatura tal nekoliko dvignila pa že lahko posadimo spomladanski česen. Prav tako lahko sadimo bob in grah, ter sejemo solato v kombinaciji z rdečo redkvijo. Ko bo vreme v marcu primerno, nastopi čas tudi za sadike kapusnic- brokolija, cvetače in zgodnega zelja.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button