Ideje za domPratika

Kaj sadimo v aprilu?

Svetuje in piše: Karin Musar, magistra inžinirka hortikulture

Smo sredi meseca aprila, nizke jutranje temperature še kar vztrajajo, a čez dan je že prijetno toplo. Temperatura tal v globini 5 in 10 cm že presega 5°C, v večjem delu Sloveniji se giblje med 6°C in 9°C (vir). In to torej pomeni, da je že čas, da se na vrt posadi in poseje večji del vrtnin. Zdaj je torej čas, da se sadijo sadike kapusnic: zelja, cvetače, brokoli in ohrovt.

ZGODNJE ZELJE:

V tem času lahko sadimo zgodnje zelje, ki ima krajšo rastno dobo, to pomeni, da bomo zeljne glave lahko imeli že v mesecu juniju. Zaradi hitrega časa zorenja so njegove glave običajno manjše. Zgodnje sorte zelja sadimo v razmaku 30 cm. Sadike sadimo globoko, do prvih listov, da se pod težo glavic rastlina kasneje ne prevrne. Če grede nismo predhodno pognojili, je dobro da gnojilo dodamo v sadilne jamice ob sajenju ali pa ob zalivanju. Najbolje je, da grede v začetku zaščitimo tudi z vrtno kopreno, saj s tem zaščitimo sadike pred hladnimi nočmi in mrzlim vetrom. V prvem tednu po sajenju je potrebno sadike redno zalivati, nato postopoma čim manj, da se rastline globoko ukoreninijo. Zelje od sredine maja zaščitimo z insektno mrežo, da preprečimo vstop škodljivcev kot sta kapusova muha in kapusov belin. Namesto zaščitnih mrež lahko uporabimo tudi rumene lepljive plošče. Prva zgodnja zelja lahko režemo že konec maja in vse do julija. Uporabljamo jih sproti, saj se ne skladiščijo dolgo.

kam si se skril 5

CVETAČA IN BROKOLI:

Cvetača in brokoli sta rastlini hladnega in kratkega dne. To pomeni, da sta občutljiva na vroče poletne dni, zato je potrebno s sajenjem pohiteti. 

Sadike cvetače sadimo globoko in 50 cm narazen. Dobro je, da gredo pred sajenjem pognojimo z organskimi gnojili, med rastjo pa cvetači dodajamo gnojilo z zalivanjem ali foliarno. Med samo rastjo cvetača potrebuje zadostno količino vode. Ko se začnejo oblikovati glave je dobro, da jih prekrijemo z obdajajočimi listi, da glave ostanejo bele barve. Takoj po sajenju je smiselno, da gredo zaščitimo z vrtno kopreno, kasneje pa z insektno mrežo, saj cvetačo pogosto napade kapusova muha ali kapusov belin. Zgodnje sorte cvetače dozorijo v slabih dveh mesecih. Potrebno jo je pobirati čim bolj svežo, roža naj bo čvrsta in zaprta. 

Tudi sadike brokolija sadimo globoko in 50 cm narazen. Predhodno grede dobro pognojimo. Ko odrežemo glavno rožo je potrebno rastline dognojiti z dušičnimi ali organskimi gnojili. Brokoli v času rasti potrebuje redno preskrbljenost z vodo, saj neredna oskrba pripomore k hitrejšemu cvetenju rože, ki je slabo strnjena. V začetku brokoliju odrežemo glavno rožo, ko je dobro razvita, nato začnejo odganjati stranjski poganjki, na njih pa manjše rože. Rože režemo redno oziroma takoj ko se oblikujejo, drugače začnejo cveteti.  Najbolje je, da rože režemo zgodaj zjutraj in jih nato damo v hladilnik zavite v folijo, da zavrnemo rumenenje rož. 

Če nam v mesecu marcu ni uspelo sejati graha, to lahko naredimo tudi sedaj. Prav tako je čas za setev rdeče pese, korenčka, kolerabe, blitve, špinače in peteršilja. S sajenjem fižola, kumar, bučk in plodovk pa bomo še nekoliko počakali, saj za rast potrebujejo višje temperature. 

Na dobro letino!

brokoli cvetaca micna large
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button