Ideje za domPratika

5 nasvetov, da vam na vrtu vse uspe

SPOMLADANSKA PRIPRAVA VRTA, Svetuje in piše: Karin Musar, magistra inžinirka hortikulture

Vstopamo v spomladanski čas, temperature se počasi dvigujejo in začenja se delo na vrtu. Nekateri ste že sadili in sejali prve rastline, spet drugi pa se šele prebujate iz zimskega spanca. Nič še niste zamudili, za vse je še pravi čas. Eden od dejavnikov za dobro letino je priprava in zasnova vrta. 

BeFunky sample 35

Zasnova gred

Preden začnete z obdelavo tal, je potrebno razmisliti koliko gred boste imeli in kaj si želite pridelati. Grede naj bodo široke okrog 1,2 m, minimalno 0,75 m in maksimalno 1,4 m, ter poljubno dolge. Na širini grede 1,2 m lahko sadite po tri vrste vrtnin, prav tako pa jih tudi z lahkoto obdelate. Poti med gredami morajo biti vsaj toliko široke, da lahko počepnete, še bolje pa če lahko po poteh vozite s samokolnico. Pri načrtovanju gred je potrebno upoštevati tudi tri letni kolobar. To pomeni, da načrtujemo setev in sajenje tako, da mine čim več časa, torej vsaj tri leta, preden na isto mesto pridejo rastline iz iste botanične družine.

Spomladansko gnojenje

Vedeti moramo, da je gnojenje vrta pomembno, saj s pridelki iz vrtov odnesemo tudi hranila, ki so potrebna za novo rast rastlin. Kdor v jesenskem času ni pognojil gred, to še lahko stori sedaj. Na grede lahko raztrosite dobro uležan in predelan domač kompost, priporočam približno 3 cm na debelo. S kompostom prst na gredi nahranite in naredite bolj rodovitno. Kot gnojilo lahko uporabite tudi kokošji, hlevski ali konjski briketiran gnoj. Prav tako so dobra tudi vsa ostala organska gnojila. Gnoj potresemo po površini tal in ga z grabljami rahlo vdelamo v tla.

Temperatura tal

Čeprav ste grede uspešno pripravili je pomembna tudi temperatura tal. Če so tla prehladna seme ne bo vzklilo. Tla lahko ogrejete s pomočjo folije. Na tak način se tla hitro ogrejejo, hkrati pa se znebite tudi zgodnih plevelov, ki kalijo pod folijo. Folijo na gredah pustite le kakšen teden, potem jo je potrebno odstraniti.

Priprava semen

Preden začnete s setvijo in sajenjem je dobro, da si naredite spisek rastlin, ki jih želite posaditi in pregledate zalogo semen iz prejšnje sezone. Za seme od lanske sezone je pomembno, da ste ga pravilno hranili, v suhem in temnem prostoru z nizko zračno vlago. Dobro pa je, če naredite tudi test kaljivosti, da ne boste zapravljali na času in prostoru v vrtu. 

Test kaljivosti

Potrebujete postano vodo, bombažno gazo, plastično folijo, semena, pladenj in pršilko. Bombažno gazo namočite s pršilko, jo postavite na podlago in nanjo razporedite semena, okrog 10 semen posamezne vrtnine. Seme prekrijte s plastično folijo za živila, da ohranite vlago. Vse skupaj postavite na toplo in po nekaj dneh bi seme moralo začeti kaliti. Če je potrebno vmes dodajate vodo. Če vzklije vsaj 50% semen potem so semena še vedno živa in jih lahko posejete.

Pa prijetno delo na vrtu in naj čim bolj uspeva!

dobro jutro sonce berilo 3 razred osnovne sole 1991 slika 2254918 6
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button