Ideje za domPratika

Nasveti za domačo vzgojo sadik:

Svetuje in piše: Karin Musar, magistra inžinirka hortikulture

Z vzgojo sadik pričnemo že v mesecu februarju ali pa v začetku marca. Najbolj pogoste rastline za pripravo domačih sadik so plodovke. Papriko in jajčevce sejemo že v mesecu februarju, nekoliko kasneje pa tudi paradižnik. Seveda pa lahko vzgajamo tudi ostale vrtnine, če le imamo dovolj prostora, časa in volje.

BeFunky sample 37

Pripomočki za vzgojo sadik

Za pripravo lastnih sadik najprej potrebujemo zdravo in kakovostno seme. Seme je lahko domače ali kupljeno. Potrebujemo tudi substrat, ki ima dobre sposobnosti vezave vlage in je zadosti zračen. Najbolje je, da kupimo substrat za sejanje in pikiranje. Za setev lahko izberemo plastične ali stiroporne setvene platoje.  Lahko uporabimo tudi šotne lončke ali tablete. Da bomo lahko substrat in kasneje sadike zalivali je najlažje, da imamo tudi pršilko.

Setev:

Izbrane setvene platoje napolnimo do vrha s substratom. Seme izbrane rastline razporedimo po substratu in nato prekrijemo z tanko plastjo substrata. Po končani setvi pa je pomembno, da substrat dobro navlažimo in vlago ohranjamo ves čas kalitve. 

Ko seme vzklije in požene dva do tri prave liste je čas, da jih začnemo pikirati. Za pikiranje sadik potrebujemo manjše lončke, lahko tudi jogurtove, ki jim naredimo na dnu luknjo, da voda lahko odteka. Lončke napolnimo s substratom in na sredini naredimo luknjo. Iz setvenega platoja s pomočjo primernega orodja (tanka palčka, špila,…) previdno jemljemo eno po eno sadiko. Sadike nato previdno vstavimo v luknje. Po uspešnem pikiranju sledi le še zalivanje sadik in sajenje na vrt.

Če izberemo za setev šotne lončke ali tablete pomeni, da smo se odločili za direktno setev brez pikiranja. Šotne lončke napolnimo s substratom, posujemo s semeni in prekrijemo s tanko plastjo substrata ter vse skupaj popršimo z vodo. Po vzniku rastline redčimo tako, da ostaneta v lončku le najmočnejša. Ko so sadike dovolj velike jih skupaj z lončkom presadimo v vrt. 

Šotne tablete pred uporabo namočimo v vodi, da se napojijo. Na površino tablete vtisnemo seme in skrbimo, da je ves čas preskrbljen z vodo. Tudi te sadike na koncu posadimo v vrt skupaj s šotno tableto.

Pogoji za setev in vznik rastlin:

Pri vzgoji sadik so zelo pomembni dejavniki temperatura, svetloba in vlaga. 

Za sam vznik je pomembno, da je temperatura okrog 23°C, ko rastline vzniknejo in začnejo oblikovati prvi pravi list lahko temperaturo znižamo na 20°C. Pri drugem in tretjem listu pa je za sadike najbolj primerna temperaturo okrog 16°C do 18°C.

V začetku vznika svetloba ni tako pomembna. Kasneje pa je nujno, da imamo sadike čez cel dan izpostavljene zunanji svetlobi. Najbolj primeren prostor za vzgojo je okenska polica ali pa atriji.

Vlažnost substrata je pomemben dejavnik za vznik rastlin, ki jo ohranjamo s pršenjem. Kasneje med samo rastjo sadike je najbolje, da lončke namakamo, da črpajo vodo skozi luknje na dnu lončkov in s tem poskrbimo za manjšo verjetnost prekomernega zalivanja.

Gnojenje sadik:

V samem začetku sadike sprejmejo energijo za rast iz semena in substrata. Ob pojavu prvih listov pa sadike za rast potrebujejo že več energije. Da bodo sadike zdrave, vitalne in temne barve moramo uporabiti organsko tekoče gnojilo.

Presajanje sadik na prosto:

S presajanjem sadik na prosto ne smemo prehitevati. Pomembno je, da so zunanje temperature primerne za nadaljnjo rast. Sadike, ki smo jih vzgajali od 4 do 6 tednov v zaprtem prostoru z idealnimi pogoji ob presajanju na prosto doživijo šok, zato je pomembno, da jih na presajanje pripravimo. Sadike moramo postopoma izpostavljati zunanjim elementom. To pomeni, da sadike vsak dan postavimo na prosto za vse več časa. To počnemo 6 do 10 dni, odvisno od samih sadik, nato pa so pripravljene za zunanji svet.

BeFunky sample 35
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button