Pratika

Danes goduje…

Sveta Marjeta Škotska. Sveta Marjeta Škotska je ena od številnih svetnic s tem imenom (nad 20 jih je v koledarju), ki so nebeške zavetnice žena in deklet ki nosijo ime Marjeta, Marjetka, Margareta, Greta, Meta, Metka …

web3 margaret of scotland malcolm wiki

Marjeta se je rodila okoli leta 1045 v Reski na Madžarskem na gradu svoje tete, madžarske kraljice, kamor se je njen oče, angleški kralj Edvard II. zatekel. Ko je bila mala Marjeta stara okrog deset let, so se angleške politične razmere toliko uredile, da se je njena družina vrnila domov, a le za nekaj časa. Kmalu se je morala ponovno umakniti, tokrat na Škotsko.

Tam se je pri 24-ih letih poročila s poganskim škotskim kraljem Malkolmom III., ki ni znal brati. Blagodejen krščanski Marjetin vpliv je omehčal njegovo srce, tako da se je spreobrnil in postal izredno občutljiv za krivice, usmiljen in velikodušen. Rodila mu je šest sinov in dve hčerki ter mu vsa načitana pomagala tudi pri težkih vodstvenih zadevah dežele. Ljubil in cenil jo  je. Trije sinovi so postali škotski kralji.

Kraljevi par je poleg ljubečega zakonskega in družinskega življenja našel dovolj časa, dobre volje in sredstev, da je skrbel za vse svoje podanike, še zlasti za revne. Vsi so ju spoštovali. Na smrtni postelji je sv. Marjeta izvedela, da sta v boju z Angleži padla njen mož in najstarejši sin. Umrla je 16. novembra 1093 v Edinburgu.

Škotski narod jo je takoj po smrti začel častiti kot svetnico. Za svetnico je bila razglašena leta 1250.

Sv. Marjeta Škotska je zavetnica Škotske, kraljic, velikih družin.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button