Pratika

Danes goduje Franc Ksaver Marija Bianchi

Ime: Prvotno pomeni latinsko ime Franciscus »nanašajoč se na Franke, frankovski, Frank«, Bianchi pa je nosil ime po svetem Frančišku Ksaveriju (Javier je grad v Španiji, kjer se je rodil ta svetnik).

franc ksaver marija bianchi 1 2014 01 31

Zavetnik: mesta Neaplja.

Rodil se je 2. decembra 1743 v mestecu Arpino v pokrajini Campagna v Italiji, umrl pa 31. januarja 1815 v Neaplju, prav tako v Italiji.

Sveti Franc Ksaver Bianchi je bil v svojem življenju uspešen profesor, učen mož, predstojnik in vizitator svojega reda, a mu nič od tega še zdaleč ni pomenilo toliko kot njegov apostolat med ubogimi in zavrženimi ter dušnega miru potrebnimi ljudmi. V Neaplju je več desetletij skrbel za reveže in bolnike, mnogim je bil duhovni voditelj ali spovednik, v času hudih preizkušenj za mesto (Napoleonovi revolucionarni pretresi, nevera, sovražnost do Cerkve) pa se ga je prijel vzdevek apostol Neaplja, podobno kakor stoletja prej sv. Filipa Nerija za Rim. Svojo svetniško pot je »kronal« s prenašanjem svojevrstnega skrivnostnega križa: noge so mu neznansko otekle in se spremenile v eno samo gnojno in bolečo rano. Postal je popolnoma nepremičen, s skrajnimi napori pa je vse do zadnjega maševal in sprejemal tiste, ki so potrebovali njegovo pomoč ali nasvete.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button