Pratika

Danes goduje Sveta Elizabeta Ana Bayley Seton

Godujejo: Elizabeta, Ažbeta, Beta, Beti, Betika, Betina, Betka, Elica, Elis, Elisa, Elka, Izabela, Liza, Lizabeta, Lili, Lizika

Zavetnik: katoliških šol, mesta Shreveport v Louisiani, zvezne države Maryland, pomorskega apostolata

Ime:

Izhaja iz hebrejskega imena Elišeba, katerega prvotni pomen je »moj Bog je polnost, moj Bog je moja prisega« (El – Bog, šeba – sveto število sedem, na katero so prisegali).

sveta elizabeta ana bayley seton 2014 01 04

Zgodba:

Rodila se je v episkopalni družini s tremi otroki. 28 avgusta 1774 v New Yorku v ZDA. Njen oče Richard je bil zdravnik, mati Katarina, roj. Charlton, pa ji je umrla, ko je bila stara tri leta. Pri 19 letih se je poročila z bogatim poslovnežem Williamom Mageejem Setonom. V zakonu se jima je rodilo pet otrok: Ana Marija, William, Richard, Katarina in Rebeka.

Kljub temu da je Elizabeta Seton odraščala v newyorški visoki družbi in se poročila z bogatim poslovnežem, je v sebi vseskozi gojila izreden čut za reveže in vse, ki so bili v stiski. Kolikor je mogla, jim je pomagala ter v ta namen tudi ustanovila skupnost »usmiljenih sester« in si vzela za vzor vodilo sv. Vincencija Pavelskega.

Na njeno spreobrnitev je vplivalo življenje v Italiji, v Livornu, kamor je odšla z bolnim možem, ki je tam tudi umrl. Ko se je vrnila v Ameriko, je bila 14. marca 1805 uradno sprejeta v katoliško Cerkev.

Skupnost:

Leta 1809 je ustanovila redovno družbo sester krščanske ljubezni sv. Jožefa (Sisters of Charity), ki deluje po vodilu sv. Vincencija Pavelskega. To je bila prva ženska redovna skupnost v Severni Ameriki in je še danes zelo razširjena po vseh Združenih državah Amerike. Njihova posebna karizma je vzgoja in skrb za pomoči potrebne.

Ustanove:

Njena prva ustanova je bila zasebna šola v Bostonu, sledila pa ji je šola za dekleta v Baltimoru, ki velja za začetek in temelj katoliškega šolstva v okviru župnij v Ameriki.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button