Pratika

Danes goduje Sveti Martin

V Katoliški cerkvi se 11. novembra praznuje god sv. Martina, škofa v Toursu v Franciji.

Zgodba o Svetem Martinu

Sveti Martin se je rodil okoli leta 316 v Savariji v Panoniji v neverni družini. Že kot otrok je spoznal krščanstvo in se pri 12 letih kljub nasprotovanju staršev odločil za vstop v katehumenat. Želel si je postati puščavnik, oče pa mu je priskrbel vojaško službo. Ko je nekoč pred mestnimi vrati srečal berača, mu je podaril polovico svojega toplega vojaškega plašča. Pri 18 letih se je dal krstiti, dve leti pozneje pa je zapustil vojaško službo.

Postal je učenec sv. Hilarija, s katerim sta ustanovila samostan. Dolgo je živel kot puščavnik. Leta 371 so ga izvolili za škofa v Toursu. Legenda pripoveduje, da je v svoji skromnosti zavrnil škofovsko mesto in se skril. Toda njegovo skrivališče so izdale goske z gaganjem. Tudi po škofovskem imenovanju je ostal skromen. Ni se preselil v škofovsko palačo, ampak je živel z menihi v revnih kočah pred mestnimi vrati.

Umrl je 8. novembra 397, pokopan pa je bil 11. novembra. Pozneje je postal eden bolj poznanih svetnikov.

fa4f91cba153e9326d4c592cf006cfe2d91122d6

Martinovanje:

Po nekaterih deželah je god sv. Martina povezan z ljudskim praznikom, imenovanim praznik sv. Martina, martinovanje, Martinstag ali Martinmas. Izročilo izvira iz Francije, v 16. stoletju pa se je razširilo tudi v Nemčijo in pozneje v Skandinavijo ter baltske države. Martinovo ima dva pomena: po kmetijskem koledarju zaznamuje konec dela na polju, po časovnem koledarju pa naravni začetek zimskega časa.

Od poznega 4. stoletja pa do poznega srednjega veka se je po večjem delu zahodne Evrope z Martinovim začelo obdobje postenja, ki je trajalo 40 dni in se je zato imenovalo Quadragesima Sancti Martini (štiridesetdnevnica sv. Martina). To obdobje je bilo v cerkvenem koledarju kasneje skrajšano in imenovano advent (prihod) in zaznamuje obdobje pričakovanja rojstva Jezusa Kristusa na božični praznik.

Čeprav sv. Martin nima posebne povezave z gojenjem trte, se mu po izročilu vendarle pripisuje pomembna vloga pri širjenju vinogradništva po tourinški regiji. Od tod tudi povezovanje praznika tega svetnika z zorenjem mladega vina.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button