Pratika

Hlad v stanovanju

Je morda vaša mama še polivala z vodo prag hiše? Češ, da bo bolj sveže in hladneje ob odprtih vratih potem tudi v stanovanju? To je sicer res, a žal le delno, saj je hlad čutiti le nekaj trenutkov, potem pa zvišana zračna vlaga poveča občutek nelagodja. Imate navado, da ob vročini zjutraj pomijete po tleh stanovanje? Da bo bolj sveže? Ja, vsak se na svoj način spopada s to peklensko vročino.

NASVET:

Stanovanje ali hišo zračimo v zgodnjih jutranjih urah, do takrat, ko se nam zdi, da je zunaj še prijetno hladno, potem okna zapremo. Takrat je tudi primeren čas za kratek sprehod, posedanje na balkonu ali terasi.

Zastiranje oken je eden od pomembnih ukrepov proti vdoru vročine v stanovanje. Najboljše so klasične rolete ali polknice na zunanji strani oken. Pogosto pa smo zmotno prepričani, da zadoščajo in pomagajo pred vročino roloji ali žaluzije na notranji strani stekel. Tak ukrep bo sicer malenkost omilil vročino, vendar ne bo pomagal, ker bo vročina že vstopila v prostor. Žaluzije ali mrežasti plastični roloji morajo biti na zunanji strani zato, da preprečijo vdor toplote.  

Oblačila poleti naj bodo nujno lahka, brez skrbi, ne boste se kar tako prehladili.

Široke kovinske žaluzije so delno učinkovite, a manj kot rolete. Zato jih kombiniramo z namestitvijo klimatske naprave, do česar pa imajo starejši starostniki pogosto odpor. Zdi se, da se jim zdi nakup potratnost, da se bojijo prevelike porabe elektrike, in tudi, da bi se prehladili. Vemo, da so sodobne naprave lahko varčne in da napravo lahko namestimo tako, da pihanje ne moti, pihanje je tudi bolj razpršeno in ne ozko usmerjeno. Klimatska naprava močno izboljš kvaliteto bivanja v našem domu.

Ob nakupu lahko izberemo klimatsko napravo, ki le hladi, ali tisto, ki ima tudi možnost gretja, kar pride še kako prav v prehodnem obdobju. Cenejše so prenosne hladilne naprave in navadni ventilatorji. Slednji zrak le bolj ali manj mešajo in ga bistveno ne ohladijo.  

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button