Pratika

Jagode, sladka srca narave

Kar težko se jim je upreti, ko jih zdaj sadjarji prodajajo res vsem na očeh, ko dišijo in mamijo na tržnici in tudi ko sramežljivo kukajo izpod vaših zelenih listov na vrtu. Pravijo, da je jabolko sadež greha, pa se večkrat zdi da je to pravzaprav jagoda.

sdew

Ta srčast sadež, ki to ni, spada namreč med zapletene oreščke, je poln vitamina C. In res je dobrega okusa!

ZDRAVILO NARAVE

Ja, že sama srčasta oblika jagode daje vedeti, da je dobra za srce. Polna je namreč elagične kisline, kvercetina, antocianina in katehina,ki tej mali delikatesi dajejo moč, da kostisti naši največji in najpomembnejši mišici. Uživanje jagod znižuje tudi holesterol in uravnava krvni tlak in tudi pomagajo pri hujšanju. 100 gramov jagod vsebuje namreč le 33 kalorij.

Se ne spomnite kdaj ste nazadnje jedli dobre jagode ali kje ste jih kupili? Ja, če imate slab spomin, potem si jih kar redno privočite. Če jih boste redno uživali čez poletje, oziroma vsaj osem tednov, boste s tem naredili veliko uslugo svojemu kratkoročnemu spominu.

Veste kaj je oksidativni stres? Noben stres ne pripomore k boljšemu počutju in zdravju, no ta pa je posebej odgovoren za staranje. Jagode porazijo proste radikale in s tem prehitro staranje in vnetja. 

Veste kaj je oksidativni stres? Noben stres ne pripomore k boljšemu počutju in zdravju, no ta pa je posebej odgovoren za staranje. Jagode porazijo proste radikale in s tem prehitro staranje in vnetja. 

dfeg 1

LEPA KOT JAGODA

Kar dobro vpliva na zdravje, potem posledično tudi na lepoto, kajne? Če bi si na naraven način radi, za kakšno nianso, pobelili zobe, si pripravite jagodno pasto.

Pretlačeno jagodo zmešajte s pol žličke sode bikarbone in z mehko zobno krtačko nanesite na zobe, pustite 5 minut in sperite. Kislina v jagodi naj bi imela belilni učinek, a nekateri zobozdravniki opozarjajo tudi na to, da ta, čeprav naravna metoda, lahko poškoduje sklenino. 

Ste svojim ustnicam že privoščili piling? Morate. Predvsem tega jagodnega. Zmešajete pretlačeno jagodo z žličko sladkorja in dodajte pol žličke kokosovega olja. In nežno vtrite v ustnice in pustite delovati kakšno minuto. Z ustnic boste tako odstranili odmrle celice in jih na naraven način navlažili. 

DOBRA KOT JAGODA

Jagode, kot take, so precej lahek posladek. 100 gramov vsebuje namreč le okrog 33 kalorij. Za predstavo, toliko kalorij porabite med pol urnim branjem. Lahko tudi kuharskih knjig, kjer iščete idealnen recept za sladico iz jagod. Saj moramo sveže hitro porabiti, žal namreč hitro začno gniti in plesniti.  Recept pa najdete med recepti na naši strani TU.

Unknown

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button