Pratika

Spoznavajmo naravo: Labod grbec

Labod grbec (znanstveno ime Cygnus olor) je velik ptič iz rodu labodov. Je ptica selivka, če pa so razmere ustrezne, prezimi v istem kraju.

Labod Grbec 01
Blejsko jezero

Odrasli labodi grbci so poraščeni s snežno belim perjem, mladiči pa so umazano rjave barve (redko tudi beli). Pridevek grbec se nanaša na izrazito črno grbo, ki je na korenu oranžno obarvanega kljuna. Poleg črne grbe, ki je pri samici manjša od samčeve, je značilna tudi labodja elegantna drža z izbočenim vratom v obliki črke S.

Labod je eden največjih in najtežjih ptičev, ki še lahko letijo; samci tehtajo do 12 kg, samice pa prek 8. Zaradi velikosti in teže potrebuje precejšen vzletni prostor. Potreben zagon za dvig labod dobi z vztrajnimi močnimi zamahi svojih velikih peruti, ki lahko po dolžini skupaj presežejo dve metra, ter istočasnim tekom po vodi.

Hrano – vodno rastlinje na dnu rek in jezer – nabira tako, da se s sprednjim delom telesa in iztegnjenim vratom potopi pod vodo, medtem ko zadnji del telesa gleda iz nje. Na večini večjih jezer in ob rekah v bližini mest in gostinskih lokalov labode hranijo s starim kruhom in zrnjem.

Labodje gnezdo je skrbno pripravljeno iz okoliškega rastlinja in obloženo s perjem. Izvaljenih 5-7 jajc samica večinoma vali 34-38 dni. Puhasti sivkasti mladiči gredo v vodo takoj, ko zapustijo varno lupino in so v prvih mesecih življenja zelo lahek plen za ptice ujede ali večje ribe. Med odraščanjem so pod skrbnim nadzorstvom obeh staršev, od katerih se oddaljijo kvečjemu za meter ali dva, pa še to za zelo kratek čas.

Največ labodov v Sloveniji srečamo na reki Dravi, ne samo zaradi dveh velikih akumulacij, temveč tudi nekaj manjših. Te akumulacije so za labode primerne, ker gre za mirno, bolj ali manj stoječo vodo, kjer najdejo svoj mir in dovolj hrane. 

Ponekod na jugu Evrope, predvsem pa v Grčiji, so labodi še lovna vrsta, čeprav evropska direktiva to v zadnjem času prepoveduje.

Letno v Sloveniji z obročki označijo v povprečju do 100 labodov, kar je za našo državo veliko, saj pri nas v povprečju gnezdi okrog 80 parov. Pozimi pa se jih pri nas zadržuje veliko več, prezimi jih okrog 1500, kar so prav tako visoke številke za našo državo.

Red White Birdhouse Craft Art Business Etsy Big Banner
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button