Pratika

LIMONA na dan prežene skrbi stran!

Ne bodite kisli kot limona. A jo vseeno uporabljajte, ker je odlična za naše zdravje! Limona raste na zimzelenem drevesu, ki so ga odkrili v Aziji. Celo sadje, torej vključno s sokom, lupino in skorjo, se uporablja tako v kulinariki kot tudi v nekulinarične namene.

BeFunky sample 33


Limonin sok se uporablja predvsem za pripravo limonade. Vsebuje 6-odstotno citronsko kislino, ki daje kisel okus, vitamin C, kalcij, vitamine B5, B3, B1 in B2, železo, magnezij, fosfor, kalij ter cink, pa tudi sladkor, ogljikove hidrate, prehranske vlaknine, maščobe in beljakovine.

Tu pa je nekaj razlogov, zakaj uživati limono!

1. Limona je bogata z vitaminom C in snovmi, ki se borijo proti virusom prehlada in drugih bolezni.

2. Vaša jetra obožujejo limono. Sveže stisnjena limonada (brez sladkorja!) je najboljša pomoč pri razstrupljanju jeter.

3. Spodbuja prebavo. Zjutraj na tešče spijte kozarec tople vode z limono in vaša prebava se bo uredila v le nekaj dneh.

4. Limonska kislina pomaga pri žolčnih in ledvičnih kamnih ter pri pomanjkanju kalcija.

5. Limonina lupina vsebuje snovi, ki dokazano pomagajo pri boleznih možganov, kot je Parkinsonova bolezen.

6. Limona zelo olajša težave z dihanjem, ki so posledica preredkega zraka (denimo v visokogorju). Edmund Hillary, človek, ki je prvi osvojil Mount Everest, trdi, da velik del svojega uspeha dolguje prav limoni.

7. Limona vsebuje rutin, ki upočasnjuje razvoj motenj vida. 

8. Uporabite limonin sok na komolcih, kolenih, obrazu in rokah, saj boste tako dobili gladko kožo in zmanjšali znake staranja.

9.   Učinkovitost limone se prav tako kaže pri suhih in poškodovanih laseh. Zmešajte limonin sok s tri četrt skodelice oljčnega olja in pol skodelice medu. Vse skupaj nanesite na lase, pokrijte s plastično folijo in pustite stati pol ure. To bo lase zaščitilo pred uničenjem.

Poleg vseh teh stvari lahko limono uporabimo tudi pri čiščenju. Limonina lupina je odlična za čiščenje mikrovalovne pečice, pomaga pa odstraniti tudi mastne madeže. Namočite skorjo limone v skledo in jo napolnite z vodo. V mikrovalovni pečici pustite skledo toliko časa, da zavre in para napolni celotno mikrovalovno pečico. Tako boste zlahka očistili vse zasušene ostanke hrane.

BeFunky sample 34
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button