PratikaIdeje za dom

Mesec junij je mesec, ko se začne redna oskrba vrtnin

Svetuje in piše: Karin Musar, magistra inžinirka hortikulture

Prišel je mesec junij in z njim okopavanje ter oskrbovanje vrta. Večina ali skoraj vse zelenjadnice imamo posajene in tako kot rastejo zelenjadnice rastejo tudi pleveli. Sedaj je pravi čas za odstranjevanje plevelov, pregled zdravstvenega stanja rastlin in pregled škodljivcev.

Nobena od zelenjadnic ni rada v družbi gosto zasajenih plevelov, saj ji ti odvzemajo vodo, hranila, privabljajo škodljivce in lahko prinašajo bolezni. Dobro je, da večji del plevelov redno odstranjujemo, saj jih sproti lažje krotimo. 

kartoffelkaefer adult 1 1

KOLORADSKI HROŠČ:

V tem času pa niso težava le pleveli vendar tudi mnogi škodljivci. Na krompirju se množično pojavlja koloradski hrošč. Koloradski hrošč ima dva rodova na leto, redkeje tri. Prezimijo v zemlji in spomladi v aprilu in začetku maja pridejo na plan. Hrošči preletavajo nasade krompirja, ko je temperatura višja od 20°C. Po šestih do dvanajstih dneh se parijo in samice začnejo odlegati jajčeca, kar lahko traja tudi ves mesec. Jajčeca odložijo na spodnjo stran listov. Ličinke se začnejo izlegati po petih do dvanajstih dneh, odvisno od temperature, mora pa biti višja od 12°C. Prve ličinke se začnejo pojavljati konec maja, začetek junija, množično pa konec junija. Ličinke se levijo trikrat. V prvi levitveni fazi ostanejo skupaj in se pred levitvijo razidejo in zabubijo in po dveh tednih se izležejo hrošči prve generacije. Ti hrošči do konca septembra nadaljujejo s svojim razvojem in odlagajo jajčeca. Ličinke druge generacije se prav tako hranijo s krompirjem, vendar je v tem času krompir bolj bujen in povzročajo manj škode.

Kako se lotiti koloradskih hroščev:

Naravni sovražnik koloradskega hrošča so nekatere ptice, ki se z njimi hranijo. Med žuželkami jih plenijo predvsem strigalice in plenilske stenice. Kemično zatiranje je pri nas splošno razširjeno. Pomembno je, da se kemično sredstvo uporablja pravočasno. Spomladanske hrošče, ki prilezejo iz zemlje navadno ni potrebno škropiti, razen če je krompir slab in če sta dva hrošča na grmu. Ličinke se zatira, če je več kot 10-15 ličink na grmu. Pomembno je vedeti, da je koloradski hrošč zelo izpostavljen pojavom rezistence, kar pomeni, da je smiselno tretirati, ko se je izleglo 30-50% ličink. Prav tako pa je pomembno, da sredstva menjavamo, jih uporabljamo iz različnih skupin.

20210609 182522 scaled 1

UŠI:

Poleg koloradskih hroščev se pojavljajo tudi uši, ki so v tem času v velikem porastu. Pojavljajo se tako na fižolu, solati, korenju in ostalih zelenjadnicah. Uš neposredno škodo povzroča s sesanjem sokov iz gostiteljske rastline, posledica tega pa je sprememba barve, zvijanje listov in slabša rast rastlin. Kolonije listnih uši se običajno naselijo na spodnjo stran listov, zaradi obilnega izločanja medene rose pa liste napadejo še glive povzročiteljice sajavosti. Prav tako uši lahko prenašajo tudi viruse, zato je nujno, da jih zatiramo. 

Kako v boj z ušmi:

Na trgu obstaja kar veliko število pripravkov za zatiranje uši, v začetku lahko posežemo po naravnih pripravkih, če le ti ne učinkujejo pa nato še po kemičnih. Pri kemičnih pripravkih izberite tiste, ki ne uničujejo naravnih sovražnikov.

Ne le škodljivci pojavljajo se tudi bolezni, zato je nujno potrebno zelenjadnice dobro okrepiti. Dobro je, če tedensko škropimo vse zelenjadnice s pripravki, kot so morske alge ali ostala listna gnojila, da postanejo rastline čim bolj močne. Prav tako je smiselna tudi uporaba naravnih pripravkov za dvigovanje odpornosti.

Več o krepitvi rastlin pa v naslednjem prispevku, ki ga napišem kmalu. Do takrat pa: naj vam na vrtu dobro uspeva vse, kar ste posadili!
Vaša Karin

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button