Pratika

Spoznavajmo naravo

Komatar (Turdus torquatus) je ptič iz družine drozgov, ki živi v gozdovih višjih nadmorskih višin Srednje in Severne Evrope.

Turdus torquatus 2

Komatar ima videz drozga in je velikosti od 23–27 cm. Po telesni zgradbi je podoben kosu. Samci so v celoti temno-rjave barve, z izjemo bele lise v obliki polmeseca na prsnih in rumenkastega kljuna. Konci peruti so srebrnkasti zaradi manjšega števila belih peres. Samice so preprostejše obarvane.

V povprečju imajo eden ali dva zaroda v času od meseca aprila do junija. Gnezdo na drevesu je skodeličaste oblike, samica v njem izleže od 3 do 6 jajc.

Komatarji živijo v višje ležečih gozdovih in zato naseljujejo skrajni sever Skandinavije, višavja v Veliki Britaniji ter Irski, gorstva srednje in južne Evrope ter višje lege v Mali Aziji in na Kavkazu. Ustrezajo mu mešani in iglasti gozdovi na višjih nadmorskih višinah vse tja do gozdne meje, kjer se preseli v ruševje. Populacijo komatarjev ocenjujejo na 5.500 do 11.000 parov v Veliki Britaniji ter 180-360 parov na Irskem. 250.000 do 350.000 parov oz. polovica evropske in tretjina svetovne populacije pa domuje v Avstriji in Romuniji.

Septembra se selijo na jug, prezimujejo pa v Sredozemlju.

Red White Birdhouse Craft Art Business Etsy Big Banner
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button