Pratika

Spoznavajmo naravo

Zlatovránka ( Coracias garrulus) je ptica iz reda vpijatov Coraciiformes. Spada v družino zlatovrank Coraciidae. Je edina predstavnica reda vpijatov, ki živi v Evropi in tudi v Sloveniji.

Njeno bivalno področje se razteza od zahodne Azije do Maroka. Zlatovranka je ptica selivka, ki prezimuje v Južni Afriki. V Sloveniji je redek poletni gost in je ena od stotridesetih ogroženih vrst na Slovenskem. V 50. letih prejšnjega stoletja je bila razširjena po vsej Sloveniji, potem pa jo je doletela usoda vseh ptic, ki se hranijo z žuželkami.

Eurasian Roller Castuera

“Zlatovranka je uradno izumrla vrsta v Sloveniji, nazadnje je gnezdila leta 2014 na Goričkem v zgornji dolini reke Ledave. Lani se je sicer pojavljala, ni pa več gnezdila,” je na začetku pojasnil ornitolog Gregor Domanjko. Glavni razlog za zmanjševanje števila zlatovrank je spreminjanje kulturne krajine in uporaba pesticidov. K nam se je vrnila po desetih letih, leta 2014, a je tudi po tem niso več opazili.

Zlatovranka je ptica, ki živi v toplem podnebju in odprti pokrajini z nekaj drevesi. Je čokata, velikosti kavke in zelo barvita. V glavnem prevladuje modra barva s toplorjavo na hrbtu. Velikokrat med prežanjem za velikimi žuželkami, kuščaricami ali žabami sedi na drevesih ali na električnih žicah, kot velikanski srakoperji.

Vrsta je še posebej lepa v živahnem, odločnem in premočrtnem letu, ko se njeno modrikasto perje skupaj s črnimi peresi lesketa v sončni svetlobi. Spola sta si podobna, mladiči so enaki kot odrasli, vendar bolj rjavosivi.

Veliko vrst izvaja prave akrobacije v zraku, kar je dalo družini tudi angleško ime »roller«.

Naravno gnezdi brez podlag v drevesnih duplih, peščenih rovih in skalih razpokah, pa tudi v umetni gnezdilnici, razpokah v suhem zidu ali v samotni stavbi. Znese do štiri jajca.

Oglaša se z rezkim in hrapavim kraak-ak, glasom, podobnim vranjemu.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button