Pratika

Spoznavajmo naravo

Rakar ( Acrocephalus arundinaceus) je največja evropska trstnica. Rakar je v Sloveniji redko razširjen gnezdilec, saj gnezdi predvsem v vzhodni, razdrobljeno pa tudi v osrednji Sloveniji. Druga gnezdišča so raztresena po Primorski.

crocephalus arundinaceus 1

Rakar je ptica, ki prebiva v starih trstnih sestojih. V Sečoveljskih solinah ga najdemo v obsežnem trstišču ob izlivu reke Dragonje, Drnice ter v trstišču rudniškega bajerja v Sečovljah. Pred leti je gnezdil tudi v trsju ob bregovih Dragonje, v manjšem trstišču ob letališču in v Jernejevem kanalu, vendar ga danes tam ni več. Favnistični pregled ptic slovenske obale (Škornik et al., 1990) ga navaja kot selivko, preletnika in nedvomnega gnezdilca. Prvi k nam priletijo že v začetku marca, zadnji pa soline zapustijo konec oktobra. Višek spomladanskega preleta je maja, ko številni že pojejo, vendar tu ne bodo gnezdili. V primernih habitatih rakar ni ogrožen, čeprav je njegov obstoj vprašljiv. 

Rakar je kot drozg velika trstnica, ki je dolga med 16 in 20 cm, razpon peruti znaša med 25 in 30 cm, tehta pa med 22 in 38 g. Njegovo petje je zelo globoko, glasno in daleč slišno.

Hrani se z ličinkami žuželk, veščami, kačjimi pastirji, hrošči, pajki, manjšimi ribami in manjšimi žabami.

Red White Birdhouse Craft Art Business Etsy Big Banner
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button