Pratika

Spoznavajmo naravo: Cikovt

Cikovt (Turdus philomelos) je drozg velikosti kosa.

1920px 2018.03.20. 03 Mannheim Vogelstang Singdrossel

Iztegnjen je dolg okoli 23 cm. Spoznali ga bomo po sivo rjavi hrbtni in svetli trebušni strani telesa, ki je posuta s črnimi pegami. Njegova glava, tilnik, hrbet in krila so enotne sivo rjave barve, belkast vrat, grlo, prsi in trebuh pa krasijo črne pege trikotne do srčaste oblike. Belino trebušne strani na bokih in grlu nekoliko izpodrine oker barva, ki je značilna za notranjost spodnje strani kril.

Cikovt je podnevi aktiven ptič, ki se v glavnem hrani z deževniki in odraslimi žuželkami ter njihovimi ličinkami. Poleti, ko se zemlja posuši, največji del njegove prehrane predstavljajo polži. Cikovt do mehkega mesa polža pride tako, da z njim udarja ob kamen in na ta način razbije njegovo lupino. Jeseni in pozimi, ko živalske hrane primanjkuje, cikovt uživa predvsem plodove rastlin. Najbolj mu gre v slast različno jagodičje.

Življenjski prostor cikovta so vlažni mešani in listnati gozdovi z bujno podrastjo, živi pa tudi v odprti pokrajini prepredeni z živimi mejami. Svojo prisotnost s pesmijo rad oznanja ob večerih. Njegov napev je tako privlačen in raznolik, da mu je prislužil ljudsko ime devetovižnik.

Gnezdo v obliki skodelice, ki ga znotraj omete z mešanico iveri in ilovice, splete iz trave in listja in ga skrije v grm ali krošnjo drevesa, najraje v srobot ali bršljan. Obdobje gnezdenja je dolgo – traja od marca do junija ali še dalj, v tem času pa izpelje dve ali tri legla. Naši cikovti se ne selijo, se jim pa v jeseni pridružijo še osebki severnih populacij, ki tu prezimijo ali pa si le naberejo moči za nadaljevanje poti v Sredozemlje.

Red White Birdhouse Craft Art Business Etsy Big Banner
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button