Pratika

Svetovni dan Zemlje

22. april – dan Zemlje. Letos z geslom »Obnovimo našo Zemljo«

Ob letošnjem svetovnem dnevu Zemlje so v ospredju opozorila pred posledicami podnebnih sprememb in uničevanja okolja. V Sloveniji smo v letu 2019 izpustili v zrak 18,8 milijona ton emisij toplogrednih plinov v ekvivalentu CO2 ali 9 ton na prebivalca.

V Evropi pa na leto odvržemo približno 88 milijonov ton hrane ter s tem povzročimo kar 7 % vseh izpustov toplogrednih plinov, ki jih povzroči odpadna hrana na svetovni ravni.

Polovica vse odpadne hrane v Sloveniji je v letu 2019 izvirala iz gospodinjstev, ena tretjina iz gostinstva in drugih dejavnosti, kjer strežejo hrano (vrtci, šole, bolnišnice, domovi za starejše), desetina iz distribucije in trgovin z živili zaradi poškodb pri transportu, nepravilnega skladiščenja ali pretečenega roka uporabe. Nekaj manj kot desetina odpadne hrane pa je nastala pri sami proizvodnji hrane, kamor vključujemo tudi primarno proizvodnjo (vir: SURS). Leta 2019 je v Sloveniji vsak prebivalec zavrgel 67 kg hrane, od tega kar 26 kg še užitne hrane.

Več kot 98 odstotkov znanstvenikov se strinja, da so podnebne spremembe posledica človeškega ravnanja, zato smo edini, ki lahko kot posamezniki in kot družba naredimo spremembo. Še preden so ulice sveta postale prazne zaradi epidemije, so bile polne opozoril mladih, da potrebujejo ta planet za svojo prihodnost. In kaj lahko mi naredimo zanje? Pustimo jim boljši svet!

BeFunky sample 38


Negativnim vplivom na okolje, kot so onesnaževanje zraka in tal, emisije toplogrednih plinov ali antropogeni posegi v naravno okolje, se lahko zoperstavimo na različne načine, na primer tako, da se odločimo, da bomo uporabljali javni prevoz, zmanjšali količine odpadkov, izbrali trajnostne vire energije.

BeFunky sample 36

Kaj lahko naredimo sami? Začnimo tam, kjer preživimo največ časa, torej doma. Kakšna je naša energetska učinkovitost doma? Verjetno zdaj ne boste več šli v prenovo, a tudi z manjšimi koraki lahko spremenite veliko:

Ogrevanje in hlajenje

 • Pravilno prezračujem stanovanje – okna večkrat dnevno odprem na stežaj za 5 do 10 minut in jih nato zaprem; ne zračim na ventus.
 • Pozimi nosim dolge rokave in nekoliko zmanjšam temperaturo ogrevanja.
 • Okna ponoči v zimskem času zastrem z roletami in s tem zmanjšam izgube toplote.
 • Radiatorjev ne zakrivam z zavesami, prednje ne postavljam pohištva, rastlin in druge opreme.
 • Na radiatorje namestim termostatske ventile in na njih nastavim želeno temperaturo v prostoru.
 • Poleti okna na južni strani čez dan zastrem z roletami in s tem zmanjšam potrebe po hlajenju.
 • Redno vzdržujem ogrevalne in klimatske naprave.

Razsvetljava in elektronske naprave

 • Če luči in elektronskih naprav ne potrebujem, jih ugasnem.
 • V prostorih, ki niso v stalni uporabi, svetila povežem z detektorji gibanja.
 • Redno čistim okna in svetila.
 • Sijalke nadomestim z energetsko učinkovitejšimi.

Gospodinjska aparati

 • Gospodinjske aparate zamenjam z energetsko učinkovitejšimi (razreda A in B).
 • Za pomivanje posode in pranje perila uporabim eko program.
BeFunky sample 37 4

Ja, morda se nam zdijo to nepomembne in celo neumne malenkosti…a nekje je treba začeti. In roko na srce, težje je spreminjati svet in druge. Lahko pa sebe.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button