Ideje za domPratika

Česen

Svetuje in piše: Karin Musar, magistra inžinirka hortikulture

Da ne bomo poznali le jokaste čebule (članek klik tu), spoznajmo tudi aromatičen česen. Tudi česen spada med čebulnice. Zraste do 60 cm visoko, 15 cm široko in razvije podzemno čebulico, ki ima premer do 5cm. Česen ima lahko rožnate ali bele lupine.

cesen zdravilo

Že tisočletja je znano, da je česen tudi učinkovito naravno zdravilo in antibiotik. Dolgo časa se ga sploh ni uporabljalo kot začimbo, ampak je bil le del domače lekarne. Čeprav zdaj ob besedi česen pomislimo predvsem na gurmanske užitke, je splošno znano, da je česen odličen v boju s črevesnimi zajedavci in za lajšanje težav z dihanjem in prebavo.

Ta zdravilna rastlina vsebuje sestavine, ki so koristne za srce, preprečujejo nastajanje holesterola v jetrih, znižujejo raven škodljivega holesterola in znižujejo krvni tlak. Poleg tega je tudi naraven antibiotik in učinkuje proti virusnim in gljivičnim okužbam ter bakterijam.

Svetovna zdravstvena organizacija je tako priporočila, da sveži česen uživamo vsak dan, in sicer od 2 do 5 gramov česna na dan.

cesen 640x340 1

KAKO GA VZGOJITI DOMA?

Česen prenaša različne podnebne temperature, potrebuje pa en do dva meseca mraza pri 0 -10°C. Najbolje uspeva na odprtih sončnih mestih v ralih in ne preveč rodovitnih tleh. Tako kot čebula tudi česen ne mara sveže pognojeno zemljo.

SAJENJE IN NEGA: 

Česen lahko sadimo spomladi ali jeseni. Velike glave česna dobimo le, če rastlina raste zelo dolgo, zato sadimo česen, če je le mogoče že jeseni. Sajenje v spomladanskem času pa nam prinese bolj aromatične stroke česna in boljše skladiščenje.

Česen sadimo tako, da glavico razdelimo na stroke in sadimo le zunanje stroke, tiste, ki so debeli vsaj 1cm, da je na koncu tudi naš pridelek velik. Stroke sadimo pokonci in s ploščatim delom navzdol, za dve dolžini stroka globoko in 18 cm narazen ali v 30 cm razmaknjene vrste in 10 cm narazen. Med samo rastjo česnu ni potrebno posvečati preveč pozornosti. V spomladanskem času, mesecu marcu je česen potrebno prekriti z vrtno kopreno, da ga zaščitimo pred česnovo in čebulno muho.

Spomladanski česen sadimo zelo zgodaj oziroma ko tla niso več zmrznjena. V letošnjem letu je pravi čas za saditev česna ravno sedaj. Jesensko sajenje pa poteka konec oktobra v začetku novembra.

Spomladanski česen prepoznamo po drobnejših strokih, ena glavica česna ima okoli 10-18 strokov, zunanji pa so debelejši. Jesenski česen ima v glavici manj večjih strokov, ki se slabše skladiščijo in so manj aromatični.

POBIRANJE IN SHRANJEVANJE:

Česen dozori v 16-36 tednih, odvisno od sorte in časa sajenja. Ko začnejo listi veneti ga je potrebno izkopati, da ne začnejo odganjati glavice. Če tega ne preprečimo bo verjetno shranjen česen zgnil. Populjen česen dobro posušimo in ga spletemo v kite ali zložimo v lesene zabojčke. Hranimo ga pri temperaturo od 5°C- 0°C. Lahko ga hranimo tudi do 10 mesecev.

Naravni antibiotik ki ga ima vsak doma BODITE EKO RUBRIKE
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button