PratikaIdeje za dom

Krepitev zelenjadnic

Svetuje in piše: Karin Musar, magistra inžinirka hortikulture

Kot obljubljeno v prejšnjem prispevku danes malo več o krepitvi zelenjadnic. Na vrtovih lahko pobiramo že nekatere pridelke kot so špinača, solata, bučke, paradižnike in paprike. Vseh pridelkov smo neizmerno veseli, zato je potrebno, da rastline tudi nagradimo in jim dodamo listno gnojilo.

V tem času hranila potrebujejo vse zelenjadnice, najbolj pa paradižnik in paprika.

Splošno gnojenje zelenjadnic v vrtu lahko opravimo z gnojili z izvlečki morskih alg. Morske alge so bogate z različnimi bioaktivnimi spojinami, kot so lipidi, beljakovine, aminokisline, mineralna hranila in ostalo. Številne študije so pokazale korist morskih alg pri povečanju rasti in produktivnosti rastlin. Poleg tega ščitijo rastline pred biotskim in abiotskim stresom in povečujejo odpornost rastlin proti boleznim in škodljivcem. Lahko jih uporabimo tudi po poškodbah s točo, saj hitro zapirajo in sušijo rane in s tem preprečijo vstop glivam in bakterijam v rastline. 

Pri gnojenju z morskimi algami je najbolje, da z gnojilom rastline škropimo, saj gnojilo vstopa v rastlino skozi liste in se nato transportira po rastlini. V primeru, da gnojilo dodajamo z zalivanjem, je absorpcija gnojila skozi korenine otežena, saj hranilo tekmuje s talnimi mikroorganizmi, ki lahko porabijo tudi do 40% hranil. 

Na trgu obstaja veliko pripravkov na osnovi morskih alg, vseeno je katerega izberemo, bolj pomembno je, da z njim rastline redno škropimo. To pomeni, da začnemo rastline škropiti že od sajenja pa vse do konca sezone. Redno  škropljenje pomeni, škropljenje v razmaku 10-14 dni oziroma tako, kot piše na navodilih pripravka. Le redno škropljenje zelenjadnic bo pokazal pravo delovanje pripravka, seveda, če se držimo tudi pravih odmerkov. 

Ne le gnojila na osnovi morskih alg, tudi ostala gnojila, ki jih dobimo na trgu so dobra, res pa je pomembno, da se držimo navodil in gnojenje opravljamo redno.

BeFunky photo 32

PLODOVKE

Tudi plodovke lahko redno škropimo s pripravki z izvlečki morskih alg ali drugih listnih gnojil. Dobro pa je, da dodajamo tudi kalcij in kalij. 

Kalcij je gradnik celičnih sten, zato se njegovo pomanjkanje hitro pozna s trohnenjem tkiva. Kalcij je hranilo, ki po rastlini potuje z vodo. Če lahko skozi listen reže izhlapeva normalno potem težav s kalcijem ni. V primeru visokih temperatur pa rastlina listne reže zapre, s tem se prekine vodni stolpec in dostop kalcija do konic rastlin, do plodov in listov je omejen. Pojavijo se težave s pomankanjem, kar se kaže na plodovih kot gniloba na spodnji strani plodov, lahko se pojavi tudi rjavenje listnega roba ali listnih žil,…  

V začetku ob sajenju lahko kalcij dodajamo v obliki talnih gnojil. Ko rastlina pridobi listno mas, pa je potrebno dodajanje kalcija z listnimi gnojili.

Pomanjkanje kalija se najpogosteje vidi na plodovih paradižnika, ki ne zorijo, vrhovi plodov ostajajo zeleni in trdi. To se lahko pojavi tudi zaradi prevelike uporabe kalcija ali pa je vzrok preveč fosforja v povezavi z visokimi temperaturami. Prav zato je pomembno, da ne pretiravamo z organskimi gnojili in uporabimo priporočeno količino. Tudi kalij je možno kupiti v obliki različnih pripravkov, najbolje pa je, da z njim paradižnike škropimo.

Vse zelenjadnice potrebujejo določeno količino hranil, ki jih je potrebno dodajati tekom vegetacije, pri tem pa je pomembno, da se držimo predpisanih količi. Na tak način bomo imeli rastline zdrave, lepe in polne plodov, pri tem pa nam mora pomagati tudi vreme. 

Naj vam rastline na vašem vrtu lepo uspevajo! Do naslednjič pa, lepo se imejte!

Vaša Karin

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button