PratikaZanimivosti

Čemaž

Čemaž, imenovan tudi divji česen, so v prehrambene namene uporabljali že Rimljani, ki so imeli čemaž celo rajši kot česen. Čemaž, ne le da je okusen, je tudi zdravilen, saj spodbuja delovanje krvnega obtoka, čisti prebavo in nasploh blagodejno vpliva na celotno telo.

Najpomembnejša kulinarična odlika čemaža so mladi listi, ki jih dodajamo solatam, z njimi pa lahko pripravljamo različne omake in polivke. Če jih kuhamo v sopari, izgubijo pekoč okus in zdravilno učinkovanje ter postanejo rahlo sladki. V kuhinji je čemaž več kot dobrodošel, saj olajšuje prebavo jedi z več maščobami. A vendarle je s čemažem tako kot s česnom.

Ni dobro, če ga pojemo preveč, saj lahko draži prebavila in premočno poseže v telesno presnovo, še zlasti pri manj mastnih jedeh.

Kako čemaž jesti vse leto? Naredite si čemažev pesto.

Čemažev pesto je oblika shranjevanja čemaža za kasneje, ko čemaž v naravi ni več dosegljiv. Pesto je vsestransko uporaben. Lahko ga uporabite pri testeninah, v juhah, omakah, v solati … Naredite čemažev pesto in tako čemaž uživajte skozi celo leto.

Čemažev pesto z mandlji

  • 100 g mandlji (namočeni)
  • 100 g parmezan
  • 100 g čemaževih listov
  • 1 dl oljčnega olja
  • 1 dl vode

Priprava je sila enostavna:

  • Dan pred pripravo čemaževega pesta namočite mandlje.
  • Mandle naslednji dan odcedite in pustite, da se nekoliko osušijo.
  • Narežite parmezan in čemaževe liste in jih skupaj z mandlji pretresite v blender.
  • Vse suhe sestavine nato dobro zmeljite.
  • Med mletjem postopoma dodajte še oljčno olje in 1 dl vode.
  • Tako pripravljen čemažev pesto z mandlji pospravite v kozarčke. Pesto na vrhu gladko poravnajte z žličko in preko nalijte nekaj žlic oljčnega olja, da preprečite oksidacijo. Zaprite kozarčke in pospravite na zalogo v hladilnik.

O sestavinah in prehranski vrednosti

Čemaž ima zaradi velike vsebnosti klorofila veliko čistilno in razstrupljevalno moč, vsebuje veliko vitamina C (skoraj toliko kot limone).

Bogat je z razkuževalnimi žveplovimi spojinami, velika vsebnost beta karotena (karotenoidni antioksidant) pa zavira tvorbo rakavih celic in deluje kot antioksidant.

Zanemariti ne gre tudi velike vsebnosti makro in mikro elementov (predvsem kalcija, kalija, železa in selena), ki na splošno pomagajo boljšemu delovanju naših telesnih funkcij.

Pomaga zniževati holesterol, spodbuja delovanje ledvic, znižuje pa tudi pritisk in čisti dihalne poti. Zato ga le uživajte v presni obliki in svežega, da bo izguba dragocenih snovi, ki jih vsebuje čim manjša. V kombinaciji z mandeljni, parmezanom in oljčnim oljem je zaradi makro hranilne sestave lahko popoln obrok.

0d592f9b6dbd4a88a388de9bd3b63ad7 1584633798 5e7397c627b78
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button