Zanimivosti

Svetovni dan piva je danes

Prvi petek v avgustu, letos je to 5. avgust, kot svetovni dan piva zaznamujemo od leta 2007. Praznujejo ga skoraj povsod po svetu. Posvečen je ljubiteljem in ustvarjalcem piva – pivovarjem, hmeljarjem – ter lastnikom pivnic in drugih lokalov. Ob tej priložnosti smo zbrali nekaj podatkov, povezanih s to pijačo.

hand drawn international beer day 23 2148586081

NEKAJ ZANIMIVOSTI O PIVU:

  • Pivo je še vedno najbolj priljubljena in razširjena nizkoalkoholna pijača na svetu.
  • V Sloveniji imamo prve pisne dokaze o varjenju piva v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz davnega leta 1160.
  • Pivo so začeli variti okoli 6000 let pred našim štetjem v Mezopotamiji.
  • Najstarejši prehrambni recept, ki so ga odkrili, je prav ”recept” o pivu. Napisan je bil na kamnite plošče v obliki verzov. Šlo je namreč za sumersko himno boginji varjenja Ninkasi.
  • Najmočnejše pivo na svetu – snake venom – ima 67,5 odstotka alkohola.
  • Najstarejša pivovarna: Najstarejša obratujoča pivovarna je bavarska državna pivovarna Weihenstephan. Deluje od leta 1040.
  • Najstarejša pivovarna starega piva: Najstarejša pivovarna, ki vari pivo zgornjega vrenja, je nemška pivovarna Bolten iz Korschenbroieha. Ustanovili so jo leta 1266.
BeFunky photo 18

Pivo in Slovenija (podatki SURS-a)

Letos v Sloveniji pivo varijo v 68. pivovarnah, leta 2008 jih je bilo le 15. Najpomembnejša začimba pri pripravi piva je seveda hmelj, lani smo ga v Sloveniji pridelali 2.186 ton. In koliko piva spijemo Slovenci? Po zadnjih podatkih si je Slovenec privoščil 26,4l na leto.

Poglemo še cene: Leta 2021 je bila drobnoprodajna cena litra lagerja 1,83eur, cena pol litra svetlega piva v lokalu pa 2,89 eur. Na letni ravni se je pivo podražilo za 3,2 %. Uvozili smo za 26,7 milijona evrov piva, več kot tretjino iz Avstrije (38%). Izvozili smo ga dvakrat toliko, za 55,9 milijona evrov, četrtino na Hrvaško.

BeFunky photo 19

MORDA NISTE VEDELI:

VODA PREDSTAVLJA 90 % PIVA

Ste se kdaj spraševali zakaj pivo tako odžeja? Kar 90% piva je narejenega iz največjega življenjskega vira – vode. Kakovost uporabljene vode pa lahko zelo vpliva na pivo. Naravna voda vsebuje veliko različnih mineralov, spojin in mikrobov, ki ustvarjajo različne vrednosti pH. Na kakovost piva vpliva tudi vsebnost kalcija, magnezija, natrija, klorida, bikarbonata in sulfata, ki je v vodi. Ti lahko spremenijo vse, od barve do okusa, in natančen pivovar bo vedel, kako te »zanke« uporabiti, da bo iz dobrega piva naredil odlično.

NAJDRAŽJE PIVO NA SVETU STANE 503. 300 DOLARJEV

Najdražje pivo na svetu se imenuje Allsoppov Arctic Ale, ki je doslej stal        503. 300 dolarjev. To pivo je bilo varjeno leta 1875 za odpravo na Antarktiko, zato je zbirateljski primerek. Čeprav zaradi dolgega obdobja ni več za uživanje, se je zanj borilo več kot 50 različnih ponudnikov z eBaya.

Kot zanimivost: Češka je rojstni kraj piva pilsner, saj se je pivo varilo že leta 993, pivo pa stane manj kot ustekleničena

NEKATERI SE BOJIJO PRAZNIH KOZARCEV

Ja prav ste slišali, tudi ta strah obstaja in se imenuje cenosilikafobija in je strah pred praznim kozarcem. Ne glede na to, ali gre za prazen kozarec piva, vina ali celo vode, se oseba s to fobijo počuti nerazumno ter vznemirjeno, kadar je v bližini prazen kozarec.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button