Zanimivosti

Svetovni dan sladoleda

Vsako tretjo nedeljo v juliju praznujejo ljubitelji sladoleda. Svetovni dan sladoleda prihaja iz ZDA; predsednik Ronald Reagan je bil tisti, ki je julij razglasil za nacionalni mesec sladoleda, tretjo nedeljo v juliju pa za nacionalni dan sladoleda. To se je zgodilo leta 1984, seveda pa se je svetovni dan sladoleda potem kar hitro razširil tudi zunaj ZDA. Zakaj pa ne – vsi namreč obožujemo sladoled in si želimo praznovati ta dan, ki mu je posvečen.

BeFunky photo 12 2

Četudi si dandanes življenja brez sladoleda sploh ne moremo več predstavljati, pa stvari niso bile vedno tako mrzlo sladke. Evropa je do svoje prve kepice sladoleda prišla šele, ko se je italijanski pomorščak Marco Polo vrnil z Daljnega vzhoda z receptom za to čudovito sladico; tedaj je bila sicer najbolj podobna današnjemu sorbetu.

Evropa je torej takrat prvič okusila sladoled, ki se je kmalu razširil po celi stari celini, kmalu pa je našel tudi svojo pot čez ocean. Tudi v Ameriki je sladoled kaj hitro postal priljubljen – in tako je še danes, sodeč po količinah sladoleda, ki tam izginejo vsako leto.

Les Glaces
Slika, kako premožni jedo sladoled iz leta 1801

Pa še nekaj podatkov, ki jih je zbral SURS.

 • V 2020 so države članice EU proizvedle 3 mrd. litrov sladoleda. Največja proizvajalka je bila Nemčija (21,5 %), sledila je Italija (17,1 %).
 • Slovenija je v 2021 uvozila za 15,8 mio. EUR sladoleda. Največ, 29,3 %, iz Nemčije in 21,7 % iz Hrvaške.
 • Izvozila ga je 5,4-krat toliko – za 85,2 mio. EUR. Največ, 30,3 %, v Združeno kraljestvo, 19,6 % v Nemčijo.
 • Po zadnjih razpoložljivih podatkih si je prebivalec Slovenije doma privoščil 3,9 l sladoleda na leto.
 • Leta 2021 je bila cena za liter sladoleda v povprečju 3,73 EUR, cena porcije sladoleda s smetano pa 5,10 EUR.

  Imena, ki jih lahko povežemo s sladoledom, najdemo tudi med prebivalci in naselji v Sloveniji. 1. 1. 2022 je bilo 568 Lučk, 60 Maximov, 369 Tomov, poleg tega pa še 27 prebivalcev s priimkom Kornet in 79 s priimkom Ježek.

V Sloveniji sta dve naselji Planica (v občinah Kranj in Rače – Fram), kjer je 1. 1. 2020 živelo 167 oseb. Omeniti velja še Otočec (z 849 prebivalci) in Piran (s 4.676 prebivalci).

leto 1958v2

Zanimivosti o sladoledu:

 •  Najbolj priljubljen okus na svetu je vanilja. Sledita čokolada in jagoda.
 •  V celotnem življenju lahko ena krava proizvede dovolj mleka za 34.000 litrov sladoleda.
 •  Prvi zametki sladoleda so nastali na Kitajskem približno 200 let pred našim štetjem, ko so zmes mleka in riža poleti hladili tako, da so ga zapakirali v sneg, ki so ga premožni pridobivali iz goratih predelov.
 • Sladoled v veliki večini sestavlja zrak, brez njega ne bi bil tako kremast in okusen, pač pa trda kot kamen in prav nič primerna za uživanje. Torej, ko kupimo sladoled, večinoma kupimo le zrak.
 • Prva industrijska proizvodnja sladoleda se je začela leta 1851 v Bostonu v ZDA.
 • Največje proizvajalke sladoleda na svetu so ZDA.

BeFunky photo 13 2
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button