Zanimivosti

Tako majhni a tako neverjetni!

Ob svetovnem dnevu možganov smo zbrali nekaj zanimivosti:

BeFunky photo 16 1

Povprečni človeški možgani tehtajo 1400 gramov in porabijo 20 odstotkov vsega kisika, ki je na voljo telesu.

Nekatera področja možganov so pri zlorabljanih ali hudo zanemarjanih otrocih lahko precej manjša kot enaka področja pri zdravih otrocih.

Raziskave so pokazale, da znajo otroci pri dveh letih tudi do 300 besed več od svojih vrstnikov, če se starši z njimi pogovarjajo bolj intenzivno.

Dvajset odstotkov vse krvi teče čez možgane, ki so odvisni od tega stalnega pretoka, če hočejo zagotoviti dovolj energije svojim nevronom. Slikovne tehnike, kot je funkcionalno magnetnoresonančno slikanje, izkoriščajo to povezanost delovanja nevronov in krvnega pretoka, da nam prikažejo slike možganske aktivnosti.

Čeprav možgani predstavljajo le 2 odstotka celotne telesne teže, porabijo 20 odstotkov vsega kisika. Kisik je nujen za preživetje nevronov, trajne poškodbe nastanejo že, če je njegov dotok prekinjen le za 10 minut.

Meritve možganske aktivnosti pri enoletnih otrocih kažejo, da njihova prefrontalna skorja (ki predstavlja sedež mišljenja in logike) takrat tvori stike med nevroni tako hitro, da porablja enkrat več energije kot pri odraslem človeku.

V prvem mesecu življenja število sinaps (stikov med dvema nevronoma) poskoči s 50 trilijonov na 1 kvadrilijon. Če bi tako hitro raslo tudi dojenčkovo telo, bi se v tem času zredil s 4 na 80 kilogramov telesne teže.

Mali možgani tehtajo 150 gramov, ležijo pa ob zadnjem delu velikih. Pomembni so za vzdrževanje ravnotežja, hojo in koordinirano izvajanje gibov. Verjetno sodelujejo tudi pri obdelavi vonjev.

V primerjavi s telesom zavzamejo možgani okoli 2 % celotne mase, kar nas uvršča najviše med vsemi živimi bitji. Pri slonu, katerega možgani veljajo za največje med kopenskimi bitji, zavzemajo ti zgolj 0,15 odstotka telesa. Največje možgane najdemo pri kitu glavaču. Zavzemajo kar 8.000 kubičnih centimetrov, medtem ko človeški zgolj 1.300 kubičnih centimetrov.

V možganih je 100 milijard nevronov. Če bi postavili na kup tako število listov papirja, bi dosegli višino 8000 km, kar pomeni tudi približno razdaljo med Slovenijo in Ameriko.

Kako hitro možgani obdelujejo informacije? Te imajo lahko hitrost od 0,5 m/s in vse do izjemnih 120 m/s. Ko smo budni, se v možganih proizvaja med 10 in 23 W električne moči, kar pomeni, da bi lahko vključili tudi žarnico.

Možgani ne občutijo bolečine, saj v njih ni temu namenjenih živčnih končičev. To dejstvo se s pridom izkorišča pri nevrokirurških operacijah, ko zdravniki preizkušajo delovanje posameznih možganskih področij pri zavestnih bolnikih, kar jim pomaga, da ne poškodujejo pomembnih delov.

Zakaj so telefonske številke običajno dolge do sedem številk? Naš delovni spomin, ki pomeni obliko zelo kratkotrajnega spomina, lahko namreč povprečno shrani le do sedem različnih predmetov. Tako nam omogoča, da si številko zapomnimo za tisti kratek čas, ki ga potrebujemo, da jo zavrtimo.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button