Zanimivosti

75 let ikoničega igralca, ki “se bo vrnil”

Kaj vse je, oziroma bolje rečeno: Kaj ni (bil)? Arnold Schwarzenegger praznuje 75. rojstni dan. Verjetno je najbolj znani Avstrijec v ZDA.

Arnold Schwarzenegger by Gage Skidmore 4

Pri dvajsetih je postal svetovni prvak na bodibilderskem tekmovanju Mister Universe. A ne amo to, v lasti ima največje število zmag na najpomembnejših tekmovanjih bodibildinga v celotni zgodovini. 14 (1 Mister Europa Junior, 1 Mister Svet, 7 Mister Olympia, in 5 Mister Universe). Arnold je nastopil kot glavni lik v enem izmed prvih filmov o bodibildingu Pumping iron skupaj z Louom Ferrignom in Francom Columbuom.

Arnold Schwarzenegger 1974

Schwarzenegger se je v revnih razmerah rodil leta 1947 na avstrijskem Štajerskem v Thalu, kot sin policista in nekdanjega nacista. Pri dvajsetih je torej postal svetovni prvak na bodibilderskem tekmovanju Mister Universe. Zmaga mu je na stežaj odprla vrata v Združene države Amerike, kjer je zaslovel v osemdesetih letih z vlogo v filmu Conan. Američanom se je prikupil z izrazitim nemškim naglasom in kratkimi ter jedrnatimi odgovori.

conan arnold schwarzenegger

Enkrat se je tudi poročil, in sicer leta 1986 z nečakinjo nekdanjega ameriškega predsednika Johna Kennedyja, Mario Shriver, s katero ima štiri otroke. Zaradi večkratnih skokov čez plot sta se zakonca ločila leta 2011. Zdaj že dedek dveh vnukov pravi, da rad telovadi, v nasprotju z mlajšimi leti pa se nekoliko drugače prehranjuje, saj je njegova prehrana v veliki večini rastlinska.

No, vstopil je tudi v politiko, bil je namreč 38. guverner Kalifornije (od novembra 2003 do januarja 2011). V svet politike je vstopil po filmski karieri, najprej kot republikanec, vendar so številna njegova stališča (predvsem do okolja) danes popolnoma demokratska. Po letu 2016, ko je položaj predsednika ZDA zasedel Donald Trump, se je nekdanji kalifornijski guverner popolnoma oddaljil od republikanske stranke. 

header main image 2

Arnold Schwarzenegger sicer občasno še zaigra v kakšnem filmu, a svojo energijo pri 75 letih usmerja predvsem v okoljski aktivizem. Letos se je denimo na daljavo iz Kanade udeležil svetovnega vrha v Avstriji, kjer je bila letna podnebna konferenca, prav na pobudo “Terminatorja”.

Takrat je z odločnimi besedami pozval svet, naj preneha uporabljati fosilna goriva, obenem pa je opozoril na ironijo, ko je Evropi očital financiranje ruske agresije v Ukrajini s kupovanjem energentov. V istem nagovoru je pozval Ruse, naj zavračajo uradno vladno propagando.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button