Zanimivosti

Bila je prvi otrok …

Leta 1978 se je rodila Angležinja Louise Joy Brown, prvi otrok iz epruvete. Louise se je rodila staršema Lesley in Johnu Brownu.

download 3

Če bi vam danes kdo rekel, da se je pred 44timi leti rodila Louse Brown, bi verjetno le skomignili z rameni. A v resnici je bilo njeno rojstvo “medicinski čudež” in predvsem napoved, da bodo lahko otroke imeli tudi tisti, ki jih sicer brez napredka znanosti ne bi imeli. In gotovo je med vašimi vnučkami in vnuki kakšen, ki je na svet prišel s pomočjo znanosti. Od rojstva Louise Joy Brown takrat se je z medicinsko pomočjo na svetu rodilo že več kot 6 milijonov otrok. Okoli deset tisoč tudi v Sloveniji.

Vrnimo se torej v leto 1978.

Louise Joy Brown danes praznuje 44 let. Takole je na naslovnici poročal Daily Mail kmalu po 25. juliju 1978: “In tukaj je.. ljubka Louise Brown” . Črno-bela fotografija dojenčka je zdaj del naslovnice biografije 40-letne Britanke, ki je že v prvih urah življenja vzbujala precej mešane občutke. Nekateri so se je nadvse razveselili, zlasti pari, ki so desetletja hrepeneli po potomcih, nekateri so se ustrašili tovarn otrok, najbolj zagrizeni verski fanatiki pa so svarili pred malimi frankensteini. Zato je bila vselej v središču pozornosti, čeprav se je rodila povsem vsakdanjemu angleškemu paru.

images 1

Lesley in John Brown sta si devet let prizadevala spočeti otroka, nato sta se s svojimi težavami zatekla k Patricku Steptoeju in Robertu Edwardsu, ginekologu in psihologu, ki sta takrat še preizkušala postopek oploditve in vitro, torej zunaj telesa. O tem, da njuni poskusi, stari že ducat let, dotlej niso obrodili sadov, menda nista izgubljala besed. Zelo dobro sta sicer vedela, kako zunaj maternice oploditi jajčece, težave pa jima je povzročalo vstavljanje. Ponavadi sta čakala pet dni, da sta se lotila tega zahtevnega postopka, v primeru Brown pa sta jajčece, oplojeno 10. novembra 1977 v petrijevki, in ne epruveti, kakor je splošno znano, vstavila po dveh dneh in pol.

Tokrat se je zarodek obdržal, trebuh Lesley Brown je začel lepo kipeti. Nosečnost je potekala brez težav do zadnjih dni pred rokom poroda, ko so nosečnici izmerili visok krvni tlak in iz preventivnih razlogov izvedli carski rez. Louise Joy je imela ob rojstvu dobrih 2600 gramov.

Louise Brown, ko je bila stara eno leto. FOTO: AFP

Pet let po njenem rojstvu je par dobil z metodo zunajtelesne oploditve še hčerko Natalie (bila je 40. na seznamu otrok iz epruvete), ta pa je leta 1999 kot prva med otroki, spočetimi in vitro, povila prvorojenko – po naravni poti in s tem dokončno zavrnila eno najbolj neumnih tez, skovanih okoli otrok iz umetne oploditve, zlobneži so jim rekli celo sintetični otroci, namreč, da ne bodo mogli spočeti naslednikov.

Pa pri nas?

Po štiridesetih letih je metoda oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP) standardni postopek na ginekoloških klinikah, število tako spočetih otrok hitro raste; še pred desetimi leti so poročali o treh milijonih dojenčkov, zdaj je to število že podvojeno. Prva slovenska otroka, spočeta na ta način, sta bili dvojčici, ki sta se rodili oktobra 1984, le šest let po rojstvu Louise Brown. Njunih imen takrat niso razkrili, prav tako ne imen staršev, saj so hoteli otroka obvarovati pred medijsko izpostavljenostjo.

S pomočjo postopkov zunajtelesne oploditve se v Sloveniji zdaj rodi približno 1300 otrok na leto, kar pomeni nekaj več kot pet odstotkov otrok. To Slovenijo uvršča v sam evropski vrh.

BeFunky photo 23
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button