PratikaRecept dneva

Debeli četrtek – god debelih ljudi

Debeli četrtek je prvi dan pustnega obdobja. In po kulturni dediščini je to dan, ko mora biti miza polna pustnih jedi, ki so seveda mastne in nasitne.  Na Dolenjskem mu pravite tolsti četrtek, na Gorenjskem mali pust, v Prekmurju pa danes praznujete mali fajnšček. 

Plakat za zabavo na debeli cetrtek 1924

In kaj se torej je na tale četrtek? Na Celjskem so skuhali svinjsko glavo, ki je bila lahko prekajena ali samo svinjsko čeljust. Med mesnimi jedmi so bile lahko na jedilniku tudi krače ali drugo mastno svinjsko meso. Priljubljena jed pustnega četrtka je tudi ričet, začinjen s prekajenimi svinjskimi rebri, v Dobrempolju pa gospodinje na ta dan pripravljajo kašnato potico, imenovano štula. In seveda slaščice, na ta dan se že cvrejo prvi krofi in flancati, ponekod pripravijo tudi ocvirkovko.

In današnji recept?

FLANCATI

Sestavine:

1 kg moke

1 žlička soli

2 vaniljeva sladkorja

4 žličke sladkorja za kvas

4 jajca

4 žlice ruma

limonina lupina

10 dag kvasa

2 kisli smetani

maščoba za cvrtje

Kvaseni flancati

Kvasu primešamo sladkor, žličko moke in malo mlačne vode. Pustimo vzhajati. Moko presejemo v skledo, ob steno sklede damo sol. V jamico na sredi damo sladkor, stepena jajca, rum, limonino lupino. Na koncu dodamo vzhajani kvas in vse dobro zmešamo, zgnetemo toliko, da odstopa od sklede. Pokrijemo in naj vzhaja dobro uro. Nato ga razvaljamo na pol centimetra debelo in s koleščkom razrežemo na pravokotnike, ki jih po sredini razrežemo. Flancate še enkrat pokrijemo in naj na toplem vzhajajo še 15-20 minut.

Pristavimo maščobo. Ko so flancati še v fazi vzhajanja, jih začnemo polagati v olje – z vrhnjo stran najprej. Ne sme jih biti naenkrat preveč v posodi. Pokrijemo. Obrnemo in nato odprto ocvremo. Ocvremo jih do zlato rumene barve. Ocvrte odcedimo na papirnati brisači in še vroče flancate potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

PA DOBER TEK!

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button