PratikaIdeje za domRecept dneva

Gozdni regrat oz. krompirjevka

Gozdni regrat ima precej bolj neprijazno botanično ime – navadna smrdljivka (Aposeris foetida). A v resnici nima neprijetnega vonja. Še najbolj spominja na moko ali kuhan krompir, zato je rastlina znana tudi pod imenom krompirjevka.

Navadno smrdljivko ali krompirjevko pogosto najdemo v gozdovih ali na gozdnih jasah, kjer raste predvsem bukov ali mešani gozd. Iščite jo v senci, saj najraje raste tam, potrebuje pa tudi primerno vlažnost, da lahko raste in se bohoti vse od sredine marca pa do sredine avgusta.

V nasprotju s sorodnim regratom ima to posebnost, da so njeni listi sorazmerno mehki in precej manj grenki, uporabni pa tudi potem, ko rastlina odcveti. Nabiramo jo vse od začetka pomladi, ko požene, se pravi od sredine marca. Začnemo z nabiranjem listkov, kasneje pa lahko uživamo tudi popke, stebla in cvetove. Odlični so v spomladanskih solatah, prav tako pa čudovit okras na kanapejih, tortah in še kje. Smrdljivko uporabljamo zgolj svežo.

Krompirjevka je bogat vir bioaktivnih snovi, ki so pomembne za pravilno delovanje in zaščito našega organizma. Vsebuje tudi nekajkrat več več vitaminov in mineralov kot marsikatera gojena zelenjava, predvsem vitamina C in E. Grenčine pomagajo prebavi, koristne so tudi za krepitev delovanja žolčnika in jeter, pospešujejo izločanje vode in čiščenje telesa.

V eni izmed raziskav, ki so jih izvedli na Univerzi v Ljubljani, je smrdljivka v primerjavi z zelenjavo iz trgovine izjemen vir askorbinske kisline (vitamina C), tokoferola (vitamina E) in karotenoidov (antioksidantov). Raziskave so pokazale, da je smrdljivka vsebovala od 57 do 101 miligramov vitamina C na 100 gramov rastline, medtem ko solata v istem času zgolj 1,1 miligrama vitamina C na 100 gramov.    

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button