PratikaRecept dneva

Zdravilni regrat

Regrat je pravzaprav plevel. A naj ta plevel čim večkrat najde prostor na vaši mizi! Raziskave kažejo, da ima regrat kup pozitivnih učinkov na naše zdravje. Razstruplja naše telo, krepi kosti, zmanjšuje tveganje za razvoj raka in preprečuje zamaščenost žil. Regrat se uporablja tako v kuhinji kot za ljudsko medicino. In menda naj bi celo preprečeval staranje!

BeFunky sample 38 scaled
Regrat nabirajte izven mest in stran od poti in cest

Regrat ali mlečec je zeljnata travnica, ki jo lahko najdemo po vsej Evropi in celo v nekaterih predelih Azije. Sezona nabiranja regratovih listov se običajno začenja marca. Zdaj je res pravi čas, da v roke vzamete košaro in nož ter se odpravite na travnik, kjer ni sprehajalcev s psi. Regrata nikoli ne nabirajmo na travnikih in poteh ob prometnih cestah! Rastlina namreč zelo dobro sprejema strupe in težke kovine (kadmij, svinec) iz izpušnih plinov. Sprehodite se torej do gozda, stran od cest in sprehajališč. Nabiranje pa ni prav nič težavno, košara bo hitro polna, vaše telo pa vam bo še kako hvležno.

Pozitivne lastnosti regrada

  • Nekaj pesti regrata našemu telesu podari 5 gramov beljakovin, to pa je skoraj toliko, kot jih zaužijemo z enim jajcem.
  • Vsebuje pa tudi 6 gramov prehranskih vlaknin, kar je skoraj četrtina naših dnevnih potreb.
  • V njem je več vitamina A kot v korenju.
  • Grenak priokus, ki ga ima ta rastlina, mu daje diuretične lastnosti, zato je regrat znan, da pospešuje odvajanje vode. Stari ljudje vedo povedati, da lahko regrat uporabljamo tudi pri motenem delovanju ledvic.
  • Regrat je odličen tudi za močne kosti. Ena skodelica svežih regratovih listov vsebuje tudi več kot 100 miligramov kalcija – kar je približno toliko, kot je kalcija v skodelici mleka. Poleg tega je regrat bogat z vitaminom K, ki skrbi za močne kosti in preprečuje mašenje žil. Raziskave so pokazale, da se pri ženskah, ki dnevno zaužijejo vsaj 110 mikrogramov vitamina K (to je približno 14 gramov regrata), tveganje za zlom kolka zmanjša za 30 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki ga zaužijejo manj.
  • V današnjem času se rastlino vse pogosteje povezuje tudi z izgubo prekomerne teže in celulita.
  • Novejše raziskave pa so pokazale, da je z regratom mogoče zmanjšati nastajanje žolčnih kamnov.
BeFunky sample 39 2

Uporabni deli rastline

Uporabna je cela rastlina. Kot zdravilni del regrata se uporabljajo zeleni deli rastline regrata, predvsem listi, in cela korenina. Pri izkopavanju korenine moramo biti pazljivi, da je ne ranimo, ker odteče zdravilni mlečni sok. Da ga čim več zadržimo v korenini, jo sušimo skupaj z listi, ki jih odrežemo, ko so že suhi. Korenina mora biti dobro posušena, ker lahko plesni in tako postane neuporabna.

Poznamo ga pod različnimi imeni: mleč, mlečec, navadni regrat, otavčič, solatnik in žoltenica 

regrat4
Latinsko ime za regrat je Taraxacum officinale, kar je moč prevesti kot zdravilo vseh bolezni.

Kulinarika:

Regratova solata je najbolj enostavna jed. Sploh ker lahko k solati vmešamo pravo paleto dodatkov: popečeni ocvirki ali slanina, topel ali hladen krompir, trdo kuhana jajca, kuhan fižol ali čičerika, bučne golice, avokado 

Ob regratovi solati je zelo zdrav tudi čaj. Pripravite ga kot poparek iz 4 do 10 gramov posušenih listov oziroma kot poparek ali prevretek iz 2 do 8 gramov posušenih korenin in pijte do 3-krat na dan.

Starejši listi niso nič manj zdravi, le bolj grenki in trdi so. So pa odlični za pripravo juh in omak. Lahko jih skuhamo na pari ali poparimo z vrelo vodo, da se zmehčajo in zabelimo z oljčnim oljem in česnom. Ali z ocvirki. Tudi neodprte socvetne popke lahko jemo surove, bodisi jih dodamo v solato, vložimo v kis ali pa skuhamo in zabelimo podobno kot starejše liste. 

salade pissenlits oeufs poches


Prijetno nabiranje in dober tek. Nekaj drugačnih receptov z regradom pa boste našli tu: (KLIK)

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button