Zgodbe

Mame dišijo

Poznam mamo, ki je vsak dan lepa, urejena, nasmejana, očarljiva v družbi prijateljic, sodelavk ali pa včasih sama in zamišljena. Po končani službi hiti domov in mimogrede nekaj kupi v trgovini ter vzame otroke iz šole.

Doma jo že čaka ljubeči mož in očka njenih otrok, ki udobno sedi na kavču in počiva od napornega delovnega dne. Ko jih zagleda, takoj usmeri pogled proti kuhinji in žena to razume, da je že zelo lačen. Takoj se loti priprave kosila. Iz dnevne sobe zasliši grob glas moža, ki hoče utišati razigrano otroško veselje in jih pošlje v svoje sobe. Ona zasliši jok, a ne more do njih, ker kuha. Pri kosilu moža moti hranjenje otrok, obnašanje za mizo in ženo ozmerja kako jih je vzgojila. Zato v tišini nekaj poje in otroke odpelje v sobo. Z njimi naredi domačo nalogo in pred spanjem jim dovoli gledati risanke. Takoj pohiti pospraviti kuhinjo in možu prinese prigrizek in pivo pred televizijo. Mimogrede jo še okrega, da nima oprane svoje najljubše srajce in da je lena ženska, ker nič ne dela. Po kregu in nerganju se mož odpravi v gostilno. Pred tem še zahteva od nje denar. S težkim srcem mu da nekaj drobiža, ker ji mora ostati še nekaj za položnice in hrano. On je seveda besen, ker mu ne da več. Svoj denar rabi za novi avto in ji naredi še predavanje kako se pravilno varčuje. Z jezo zaloputne vrata in se odpelje. Končno je prišel trenutek počitka za njo.

Stopi do otrok v sobo in jih pospremi v posteljo. Vsakega posebej objame in poljubi za lahko noč. Najmlajša hčerka se stisne k njej in ji zašepeta: »Mami, kako lepo dišiš!« Malo ji je nerodno ob tem, ker je po napornem dnevu neurejena in sama vonja vse arome kuhinje, čistil in potenja. »Joj, draga moja, ampak nisem prepričana, da dišim,« ji s strahom odgovori. »Mami, ti si najboljša mama na vsem svetu in vem, da najbolj dobre mame tako dišijo. Rada te imam!« Iskre v žalostnih očeh zablestijo in takrat se zave, da je bil to najlepši trenutek tega dne.

Stanka Vahčič, Velike Malence (prostovoljka Starejši za starejše DU Brežice)

BeFunky sample 40

Prikaži Več
Back to top button