Moje finance

Brezplačen mestni potniški promet

Dobra npvica. Od 1. oktobra bo za upokojence in starejše od 65 let brezplačen tudi javni mestni potniški promet v Ljubljani in Mariboru.

2y6a7153mala

V Ljubljani je po navedbah ministrstva za infrastrukturo potencialnih upravičencev približno 56.000, v Mariboru pa okoli 19.000. Vendar se vsi verjetno ne bodo odločili za brezplačno vozovnico, saj se je tudi le 182.000 upokojencev od skupaj 620.000 odločilo za brezplačno medkrajevno vozovnico.

Število uporabnikov enotnih vozovnic se je lani zmanjšalo na 42,4 odstotka uporabnikov iz leta 2019 in tudi letos nimajo boljših podatkov. Izjema sta letošnji junij in julij, ki sta predvsem zaradi upokojencev skoraj enaka ali celo boljša kot leta 2019. Da gre predvsem za upravičence do brezplačnih vozovnic Slovenija kažejo po navedbah ministrstva podatki o potniških kilometrih, ki so se letos precej povečali.

Brezplačen javni potniški promet

Brezplačne vozovnice v javnem potniškem prometu za upokojence, starejše od 65. let, invalide in vojne veterane so bile uvedene pred dobrim letom. Do 1. oktobra veljajo samo v medkrajevnem avtobusnem in železniškem prometu, že ob napovedi uvedbe pa je takratna ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek pričakovala, da bodo take brezplačne vozovnice uveljavljene tudi v ljubljanskem in mariborskem mestnem prometu, vendar so v obeh občinah, ki sta lastnici javnih prevozniških podjetij, poudarili, da bo to možno, ko bo prevoze, tako kot v medkrajevnem prometu, subvencionirala država. Na infrastrukturnem ministrstvu pod vodstvom Jerneja Vrtovca so to po novelaciji zakona o prevozih v cestnem prometu tudi brez velikih besed in po pogajanjih z mestnima občinama tudi izvedli. 

Avtobusna postaja Ljubljana obvešča, da bo od 1. oktobra 2021 dalje za vse upravičence do brezplačnih voženj z javnimi prevoznimi sredstvi na medkrajevnih linijah, omogočen tudi brezplačen prevoz v mestnem potniškem prometu v Ljubljani in Mariboru.

Upravičenci do brezplačnih voženj:

  • upokojenci
  • starejši od 65 let
  • vojni veterani
  • invalidi z evropsko kartico invalida

Svoje v celoti subvencionirane vozovnice (ki so naložene na rdečih karticah IJPP), ki omogočajo brezplačne prevoze, lahko vsi našteti upravičenci pridobijo na prodajnih mestih avtobusne postaje v Ljubljani, ki so odprta vse dni v letu.

download
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button