Moje finance

Pokojnine se bodo zvišale za 4,4 odstotka

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je na seji določil višino redne uskladitve pokojnin. Glede na statistične podatke o rasti plač in cen življenjskih stroškov v lanskem letu se bodo pokojnine zvišale za 4,4 odstotka.

BeFunky sample 33

Višje pokojnine bodo izplačane konec februarja. Izveden bo tudi poračun za januar. Na seji so sprejeli tudi sklep, da se dodatek za pomoč in postrežbo od 1. marca uskladi za 4,9 odstotka.

Redno uskladitev je treba v skladu s sistemskim pokojninskim zakonom izvesti enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Pri uskladitvi v 60 odstotkih upoštevajo rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin.

Državni statistični urad je v torek objavil, da se je povprečna mesečna bruto plača lani v primerjavi s povprečno bruto plačo za leto prej zvišala za 6,1 odstotka. Po njegovih podatkih, objavljenih že decembra lani, pa je povprečna rast cen življenjskih potrebščin lani znašala 1,9 odstotka.

Najnižja pokojnina bo od 1. januarja znašala 294,78 evra, zagotovljena pokojnina 653,75 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 409,70 evra, je povedal predstavnik zavoda Andraž Rangus. Za tokratno uskladitev bo treba po njegovih besedah na letni ravni nakazati 268 milijonov evrov.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button