Moje finance

Upokojenci bi lahko delali več

Zaradi epidemije, posledično pa tudi zaradi velikega števila karante in bolniških odsotnosti pa tudi nasploh pomanjkanja kadra v nekaterih poklicih se iščejo rešitve in ena je tudi, da po novem vladnem ukrepu lahko upokojenci mesečno delajo do 90 ur

Zdaj velja, da upokojenci lahko delajo največ 60 ur mesečno, po novem bodo lahko delali 90 ur na mesec. S 720 ur na leto se obseg dela širi na 1008 ur na leto.

BeFunky sample 43

Gre za začasen ukrep, ki bi veljal do konca leta. Dolgoročno bo treba sprejeti ukrepe, s katerimi bi starejšo populacijo čim dlje obdržali na trgu dela.

Ta ukrep, to dovoljenje za več opravljenih ur, občasnega in začasnega dela, velja do konca leta. S tem bomo odgovorili na sistemsko ali kronično pomanjkanje delovne sile v gospodarstvu. Predvsem bo to po besedah predstavnikov gospodarstva prav prišlo v trgovinski dejavnosti,” je pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj.

Zaradi demografskih razmer bo treba na dolgi rok z ukrepi podaljšati delovno aktivnost starejših. Le malo držav je bilo v zadnjih 15 letih tako uspešnih kot Slovenija pri aktiviranju oseb, starejših od 50 let, pravi Mark Pearson iz OECD-ja.

K vzdržnosti pokojninskega sistema bi močno pripomoglo, če bi aktivirali osebe, stare med 60 in 64 let. Slovenija in Luksemburg sta, ko govorimo o tej starostni skupini, na dnu lestvice, pri nas je delovno aktivnih le okoli 25 odstotkov starejših, na Švedskem, ki je na vrhu lestvice, je v tej starosti aktivnih več kot 70 odstotkov ljudi.

Vsi upokojenci, razen tistih, ki prejemajo delno starostno ali predčasno pokojnino, delno pa so še delovno aktivni, so upravičeni do opravljanja začasnega in občasnega dela. Omenjena dela upokojencem omogočajo ponoven vstop na trg dela in njihovo ponovno aktivacijo, s čimer si ohranijo družbeno in individualno udejstvovanje ter delovanje. Začasna in občasna dela upokojencem poleg pokojnine, na višino katere opravljanje takšnega dela ne vpliva, obetajo možnosti za dodatni zaslužek.

Več o začasnem delu upokojencev pa si lahko preberete tu: klik

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button