Moje finance

Upokojenci se bomo učili interneta

Poslanci so na izredni seji sprejeli zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki prinaša digitalne bone za 150 evrov. Letos jih bodo prejeli dijaki, študenti in učenci zadnjega triletja osnovne šole, z boni pa bodo lahko kupili računalniško opremo.

dobro jutro sonce berilo 3 razred osnovne sole 1991 slika 2254918 1

Starejši od 55 let in upokojenci pa se boste lahko udeležili subvencioniranih tečajev s področja digitalne povezljivosti. Za leto 2022 je vrednost bonov določena pri 150 evrih.

Prvi subvencionirani tečaji jeseni

Gre za prvi sistemski zakon, ki ureja pridobivanje digitalne pismenosti do zdaj,” je na petkovi seji odbora DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poudaril minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. Prepričan je, da bo mogoče na njegovi podlagi doseči znaten napredek na področju digitalne vključenosti prebivalstva. “Cilj je do leta 2028 vsaj 80 odstotkov odraslih opremiti z vsaj osnovnimi digitalnimi spretnostmi in znanjem,” je dejal. Med poglavitnimi rešitvami je izpostavil pridobivanje digitalnih veščin s pomočjo tečajev, ki se bodo izvajali in subvencionirali prek javnih razpisov.

Objavo prvih javnih razpisov za subvencioniranje tečajev je napovedal za jesen. “Starejšim od 55 let bomo omogočili, da s pomočjo brezplačnih tečajev pridobijo osnovne digitalne veščine, mladim pa bomo s temi brezplačnimi tečaji zagotovili dostop do naprednejših digitalnih veščin, pa naj gre za robotiko, programiranje, umetno inteligenco ali digitalno podjetništvo,” je dejal.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button