Moje finance

Še ne veste, da se da po državi zastonj?

Pravico do brezplačne vozovnice za medkrajevni javni promet imajo upokojenci, invalidi z evropsko invalidsko kartico, vojni veterani in vsi starejši od 65 let, vendar le, če niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnega zavoda.

Kako do brezplačne vozovnice

Vlogo za brezplačno vozovnico lahko oddate na prodajnih mestih, to so avtobusne in železniške postaje oziroma potniški centri, po navadni pošti ali po elektronski pošti. Obrazec oziroma »Vloga za izdajo subvencionirane vozovnice za brezplačni prevoz« je objavljen na spletni strani ministrstva za infrastrukturo, dobite pa ga tudi pri prevoznikih. Vanj morate vpisati ime in priimek, EMŠO, naslov stalnega in morebitnega začasnega prebivališča. Označiti morate, kakšen status imate (upokojenec, oseba, starejša od 65 let, invalid ali vojni veteran – pri zadnjih morate vpisati še številko kartice). Kdor želi, lahko vpiše še telefonsko številko in elektronski naslov, ki sta neobvezna.

BeFunky sample 60 1

Izpolnjen obrazec oddate na prodajnem mestu skupaj z osebnim dokumentom, izkaznico vojnega veterana oziroma evropsko kartico ugodnosti za invalide. Tu boste lahko tudi prevzeli t. i. kartico IJPP, to je elektronska čipna kartica, podobna enotnim vozovnicam, ki jih že uporabljajo dijaki in študenti.

Vlogo lahko pošljete tudi po navadni pošti na naslov: Ministrstvo za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana, s pripisom »brezplačna vozovnica Slovenija«, lahko pa tudi po elektronski pošti na elektronski naslov mzi.dtmpp@gov.si. V zadevo e-pošte napišite »brezplačna vozovnica Slovenija«. V tem primeru ni treba priložiti nobenih drugih dokazil ali dokumentov. Stroški izdelave vozovnice znašajo tri evre.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button