Moje finance

Za 110.000 upokojencev višje pokojnine

Maja okoli 110.000 upokojencev čaka nekoliko višja pokojnina. Za zvišanje pokojnin bo treba letos v proračunu zagotoviti dodatnih 29 milijonov evrov.  

projekt 2 3

S 1. januarjem 2023 bo odmerni odstotek za moške že 63,5 odstotka. Višje najnižje in zagotovljene pokojnine bodo upokojenci dobili maja, junija pa bo vsem izplačan tudi letni dodatek

Državni zbor je v torek soglasno sprejel pokojninsko novelo, po kateri se bo prehodno obdobje za izenačitev odmernega odstotka za moške z odmernim odstotkom za ženske končalo že 1. januarja 2023 in ne šele dve leti pozneje. Poleg tega zvišuje tudi najnižjo invalidsko pokojnino in zagotovljeno pokojnino za polno pokojninsko dobo ter višji znesek invalidske pokojnine. To bo veljalo za vse te upokojence, ne glede na to, kdaj in po katerih pogojih so se v preteklosti upokojili. Po ocenah Zpiza se bodo pokojnine tako zvišale okoli 110 tisoč upokojencem, za kar bo treba letno v pokojninski blagajni zagotoviti dodatnih okrog 43 milijonov evrov, letos nekoliko manj, 29 milijonov evrov, saj se bo sprejeta novela začela uporabljati šele 1. maja.

Kateri upokojenci bodo torej maja dobili višje pokojnine in na kako povišico lahko računajo?

Najnižja pokojnina je zagotovljena v znesku, ki se določi v letu 2021 v višini 29,5 odstotka najnižje pokojninske osnove, kar znaša 279 evrov. Zdaj je ta pokojnina 246 evrov, prejema pa jo okoli osem tisoč upokojencev. Tem se bo zvišala, finančni učinek na letni ravni pa bo okrog 2,5 milijona evrov.

Prav tako se zvišuje zagotovljena starostna pokojnina (za doseženo t. i. polno pokojninsko dobo) z zdajšnjih 581 na 620 evrov. Višja bo torej za 6,7 odstotka in od cenzusa za varstveni dodatek, ki trenutno znaša 591,20 evra. To zvišanje bo veljalo za približno 90 tisoč upokojencev, v pokojninski blagajni pa bo treba letno zagotoviti dodatnih 34 milijonov evrov.

Zvišale se bodo tudi invalidske pokojnine, in sicer na znesek v višini 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove, kar znese 388 evrov. Tako bo imelo višje pokojnine tudi približno 12 tisoč invalidskih upokojencev, za kar bo potrebnih dodatnih 6,5 milijona evrov.

BeFunky sample 52

In kako bo zvišanje najnižjih pokojnin vplivalo na letošnje izplačilo letnega dodatka, ki ga bodo upokojenci dobili z junijsko pokojnino? Tisti s pokojnino, nižjo od 525 evrov, bodo dobili najvišji letni dodatek, torej 445 evrov. Prav tako se ne bo spremenila višina letnega dodatka za prejemnike zagotovljene pokojnine za polno pokojninsko dobo. Ti bodo in bi v obeh primerih dobili 305 evrov letnega dodatka, saj je naslednji cenzus 630 evrov, ki ga zagotovljena pokojnina z dvigom ne bo presegla.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button