Recept dneva

Zajčja obara

Cunnilo je tradicionalna jed, s katero vam bodo postregli v v Andori, majhni gorski državi, ki se nahaja v vzhodnih Pirenejih. Jed se pripravlja na različne načine, najpogosteje pa se zajčje meso pokuha v gosti paradižnikovi omaki s čebulo in belim vinom. K jedi se priležejo številne priloge (riž, polenta, njoki ipd.), odlična priloga pa je tudi kruh, s katerim boste krožnike z veseljem pomazali do zadnje kapljice.

Sestavine:

  • 1 kg na kose narezanega zajčjega mesa
  • 60ml belega vinskega kisa
  • 2 žlici olivnega olja
  • 6 strokov česna
  • 2 beli čebuli
  • 500g na koščke narezanega svežega paradižnika ali iz pločevinke
  • 1lovorjev list
  • 2 timijanovi vejici
  • 1 žlička posušenega origana
  • 250 ml belega vina
  • 120 ml vode
  • sol, poper

PRIPRAVA:

Kose zajca operemo pod tekočo vodo in jih dobro osušimo s papirnatimi brisačkami. Vsak kos natremo z malo kisa. Čebulo in česen olupimo ter ju ločeno grobo sesekljamo.

V večji lonec vlijemo olivno olje in počakamo, da se segreje. Na vroči maščobi v obrokih popečemo zajčje meso. Ko se meso lepo rjavo obarva, ga poberemo iz lonca in shranimo na krožniku.

V lonec, v katerem smo popekli meso, stresemo čebulo in jo na srednji temperaturi med mešanjem pražimo približno 5 minut, da se zmehča in postekleni.

Dodamo paradižnik in česen ter sestavine dobro premešamo, nato pa dodamo še začimbe, vino in vodo. Temperaturo povišamo, da omaka zavre, nato pa vanjo dodamo popečeno zajčje meso. Po okusu začinimo s soljo in poprom. 

Temperaturo znižamo za toliko, da omaka rahlo vre, lonec pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se zajec v omaki kuha približno 90 minut oziroma toliko časa, da se meso zmehča. Po potrebi prilijemo še malo vode, jed pa po potrebi dodatno začinimo s soljo in/ali poprom. 

rabbit stew 1
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button