Recept dneva

Belokranjska pogača

pogaca maMdXZS coverlarge

Sestavine:

50 dkg moke

2,5 dcl mlačne vode

1 žlica toplega mleka z znakom “izbrana kakovost – Slovenija”

7 g soli

20 g kvasa

1 celo jajce

žlička sladkorja

žlička nemlete kumine

Skodelica toplega mleka z znakom “izbrana kakovost – Slovenija”

Postopek:

Najprej naredimo kvasovec: kvas nadrobimo v 0,5 l mlačne vode in dodamo žlico toplega mleka. Dodamo 2−3 žlice moke in sladkor. Rahlo premešamo in počakamo, da vzhaja.

Kvasovec nato vmešamo v preostalo moko in vodo ter zmesemo, da dobimo mehko testo, ki se ne sme več prijemati rok. Testo pokrijemo in postavimo na toplo. Vzhaja naj toliko časa, da se poveča za enkratno količino.

Testo razporedimo z rokami po premazanem pekaču, in sicer na debelino do dva centimetra. Posebnost je ta, da je v sredini debelejše, proti robu pa nekoliko tanjše.

Na koncu na testu zarišemo črte, ga premažemo z razžvrkljanim jajcem ter ga posujemo s soljo in kumino.

Pečemo slabe pol ure na 220 stopinjah Celzija. Ponudimo še toplo. Otrokom pa k pogači ponudimo še skodelico toplega mleka.

Yellow White Pie Food Recipe YouTube Thumbnail 2
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button